Instellingen

Schaatser Bob de Jong niet geplaatst voor 5 kilometer op Olympische Spelen

Bob de Jong (VI-Images/OrangePictures)
Bob de Jong (VI-Images/OrangePictures)

LEIMUIDEN - Schaatser Bob de Jong uit Leimuiden heeft zich niet geplaatst voor de 5 kilometer op de Olympische Spelen in Sotsji. Tijdens het Olympisch kwalificatietoernooi werd De Jong vierde. Alleen de beste drie plaatsen zich.

Bob de Jong miste de kwalificatie op een haar na. Het verschil met de nummer drie, Jan Blokhuijsen, was erg klein. De Jong kwam tot  6.14,98, de tijd van Jan Blokhuijsen was  6.14,67. Sven Kramer won de afstand met een tijd van 6.10,97, Jorrit Bergsma reed 6.12,66 en werd tweede.

Ted-Jan Bloemen uit Gouda en Renz Rotteveel uit Oude Wetering kwamen ook uit op de vijf kilometer. Zij wisten zich eveneens niet te plaatsen voor de Olympische Spelen.

Prestatiematrix

Nederland heeft bij de Spelen drie startplaatsen op de 5 kilometer. Bij het kwalificatietoernooi hanteert de KNSB de zogenoemde prestatiematrix, met als doel de schaatsers met de grootste medaillekansen af te vaardigen naar Rusland.

De nummers 1 en 2 op de 5000 meter zijn volgens die matrix sowieso zeker van deelname aan de Olympische Spelen. Nummer 3 Blokhuijsen is dat officieel nog niet. De derde plek op de 5 kilometer staat op de 11e plaats in de matrix. Nederland mag tien schaatsers naar Sotsji sturen. Als er bij de eerste tien plekken een dubbele naam voorkomt, bijvoorbeeld als Kramer de 5 en 10 kilometer wint, dan mag de nummer 11 op de matrix (Blokhuijsen) ook naar de Spelen. Die kans is heel erg groot.