Initiatiefnemers meldpunt vuurwerkoverlast balen van cyberaanval

DEN HAAG - Het is nog onduidelijk wanneer het meldpunt vuurwerkoverlast weer in de lucht is. De website vuurwerkoverlast.nl werd woensdagavond getroffen door een cyberaanval. 'Ik baal er enorm van', zegt initiatiefnemer en Haags raadslid David Rietveld.
'Ik vind het verschrikkelijk dat mensen zo ver gaan om de boel te saboteren.' Vorig jaar werd het meldpunt ook al slachtoffer van cyberaanvallen. De website was toen een paar dagen niet te bereiken. De maatregelen die daarna zijn getroffen blijken nu niet voldoende.
'De vuurwerktraditie loopt uit de hand. We willen mensen via een meldpunt in ieder geval de kans bieden om aan te geven dat ze er last van hebben', aldus de Haagse politicus. 'Dat het dan wordt gesaboteerd vind ik heel erg.'

'Liefhebbers'

David Rietveld sluit niet uit dat vuurwerkliefhebbers achter de zogenoemde DDoS-aanval zitten. 'Wie zouden het anders moeten zijn', zegt hij in een interview op Radio West. 'Het zijn niet onze sympathisanten, maar het interesseert me eigenlijk niet zoveel.'
Het hostingbedrijf ontdekte donderdag veel verdacht internetverkeer. Daarop is besloten om de site nog even uit de lucht te houden, 'want het wordt een beetje te gek.' Vrijdag bekijken de initiatiefnemers wanneer het meldpunt weer geactiveerd kan worden.

GroenLinks-actie

Vuurwerkoverlast.nl is een actie van vijftien lokale GroenLinks-fracties, waaronder die in Den Haag. Het is het tweede jaar dat het meldpunt open is. Vorig jaar kwamen in een paar weken tijd ruim 82.000 meldingen binnen. Dit jaar ligt dat aantal al op ongeveer 10.000.