Instellingen

Herman Otten knokt voor lunchroom op Haagse Markt

still lunchroom otten nieuw

DEN HAAG - De Haagse Markt gaat op de schop en daar zijn veel ondernemers de dupe van. Lunchroom Otten moet na 43 jaar de zaak sluiten, dat heeft de rechter maandag bepaald. Maar eigenaar Herman piekert er niet over om zijn zaak zonder slag of stoot op te geven.

De grond waar de lunchroom op staat, is eigendom van de gemeente. Die eist dat de grond per 1 januari kaal wordt opgeleverd. De kosten van de sloop zijn voor rekening van de eigenaar van de lunchroom. Is het pand niet op tijd weg, dan wordt er een dwangsom van 100 euro per dag opgelegd.

De familie gaat in hoger beroep tegen de uitspraak en zal zolang het nodig is de dwangsom van 100 euro per dag gaan betalen. 'We gaan kijken of er iets tegen te doen is dat wij op straat komen te staan’, zegt de schoonzoon en werknemer van Lunchroom Otten, Michel Schneider.

'Belachelijk voorstel'

De lunchroom mag na acht maanden terugkomen op de Haagse Markt, maar het aanbod dat de gemeente heeft gedaan valt niet in goede aarde. Schneider: ‘Ze hebben ons een belachelijk voorstel gedaan, we mogen de zaak voortzetten in het marktkantoor, maar dan gaat onze huur wel van 600 euro per maand naar 2500 euro, dat is onbetaalbaar.’

Eigenaar Herman Otten kan maar met moeite zijn tranen bedwingen: ‘Ik heb een heel, heel erg rotte kerst gehad, en mijn kinderen ook. Er wordt voor iedereen een toekomst weggelegd, maar niet voor ons.’  Otten, die 7 jaar geleden de zaak van zijn ouders heeft overgenomen, kan niet begrijpen dat de gemeente de ondernemers zo benadeelt.

De vijfde generatie staat klaar

Het is verschrikkelijk nieuws voor de vier generaties die in de lunchroom werken, want inmiddels staat de vijfde generatie al te popelen om in de zaak aan de slag te gaan. ‘De bedoeling was eigenlijk dat mijn kinderen er ook zouden gaan werken, en de zaak zouden overnemen’, vertelt Angelique Otten. Ze is één van de dochters van de eigenaar en werkt al sinds jongs af aan in de zaak.

De familie gaat vechten tegen de uitspraak en hoopt dat de zaak nog lang kan blijven bestaan op de Haagse Markt: ‘tot ik failliet ben dan maar…’ zegt eigenaar Herman Otten met tranen in zijn ogen.

'Redelijk aanbod'

De gemeente Den Haag zegt in een reactie dat Otten een 'heel redelijk aanbod' heeft gekregen voor een plaats op de nieuwe markt. De huurprijs is volgens de gemeente 'marktconform' en 'vastgesteld door een onafhankelijk makelaar'.