Instellingen

Vreugdevuren stapelen zich op bij Scheveningen

noorderstrand scheveningen vreugdevuur voorbereiding
noorderstrand scheveningen vreugdevuur voorbereiding

DEN HAAG - Op het strand van Scheveningen zijn de voorbereidingen voor de nieuwjaarsvuren in volle gang. Er worden twee vuren voorbereid: op het noorderstrand en het zuiderstrand.

Tijdens de jaarwisseling zullen Scheveningse jongeren de metershoge stapels hout, met name pallets, in de brand steken. Klokslag 0.00 uur, op 1 januari 2014, worden beide vuren ontstoken. Elk jaar is er een strijd wie de hoogste stapel heeft.

Op beide stukken strand wordt vrijdagavond met man en macht gewerkt. Voor de afleiding staat zowel op het Noorderstrand als het Zuiderstrand een geluidsinstallatie aan. 'Dat kan een beetje overlast veroorzaken voor omwonenden, maar grote problemen blijven uit', meldt de Scheveningse politie via Twitter.

Extra dranghekken

De twee vreugdevuren op het Scheveningse strand groeien in populariteit. De laatste jaren komt er tijdens de jaarwisseling, als de stapels pallets in brand worden gestoken, steeds meer publiek op af. Daarom worden er dit jaar extra dranghekken geplaatst om het publiek op veilige afstand te houden, kondigde burgemeester Jozias van Aartsen onlangs aan in het Radio West-programma Studio Haagse Bluf.

Agenten kwamen vrijdagavond al even een kijkje nemen bij de voorbereidingen, en hebben ieder zo hun voorkeur voor het mooiste vuur: