'Kiepeltonballen' van Leidse kraam scoren slechtst in oliebollentest

oliebollen op nieuwjaarsreceptie
oliebollen op nieuwjaarsreceptie
LEIDEN - De Leidse oliebollenkraam van Jan van Overdevest scoort het slechtste in de jaarlijkse oliebollentest van het AD. Volgens het juryrapport verkoopt de kraam op de Garenmarkt 'kiepeltonballen'.
Het rapport is vernietigend: 'Petje af voor deze prestatie. In 2009 op de laagste plaats met originele braakballen. Nu wederom laatste met kiepeltonbollen. Bij aankoop tongschraper cadeau. Tief toch op met die handel!' Van Overdevest krijgt een nul als rapportcijfer.
Ook de Brabantse gebakkraam, bij de Intratuin in Pijnacker, zet een beroerde score neer: een 1,5. 'Een kraam die je bij wijze van spreken het liefst zou dichtspijkeren. Aardappelvorm met suikersiroop; smerig; weinig smaak; niet gaar; tranig; ongelijk gegaard. Rampzalig.'

Drie regionale kramen in de top-tien

Vrijdag werd al bekend dat in elk geval twee kramen uit de regio in de top-tien staan. Behalve deze twee, Bakkerij Holktkamp uit Den Hoorn en Hollands Gebak in Den Haag, staat ook Bakkerij Jongerius hoog genoteerd. Jongerius staat negende met het rapportcijfer 9. 'Jongerius weet precies de juiste accenten te leggen. Goede korst, prima vulling met frisse tonen. Wat anderen ook zeggen, dit zijn zonder meer de beste oliebollen uit de regio', looft het juryrapport.