Eerste gipsvlucht komt aan op Rotterdam The Hague Airport

Rotterdam The Hague Airport
Rotterdam The Hague Airport
DEN HAAG - Een stuk of 10 onfortuinlijke skiërs en snowboarders gaan zaterdag met de allereerste gipsvlucht van het wintersportseizoen naar huis. De pechvogels reizen in een speciale 'air ambulance' vanuit het Oostenrijkse Innsbruck naar Rotterdam The Hague Airport, waar ze waarschijnlijk aan het begin van de middag aankomen.
Niet alleen patiënten met botbreuken komen in aanmerking voor een gipsvlucht: ook bijvoorbeeld een ontwrichte knie is goed voor een ticket huiswaarts. De blessures hoeven niet per se op de piste te zijn opgelopen. Zo kan de vakantie ook vroegtijdig zijn geëindigd door bijvoorbeeld een ongeluk op straat of in de après-skibar.
Afhankelijk van de aard van de verwondingen kan een gipsvlucht maximaal 30 personen vervoeren. Patiënten kunnen liggend vervoerd worden, maar in het toestel staan ook gewone stoelen met een voetenbank. Het cabinepersoneel is medisch geschoold.
Vorig wintersportseizoen keerden zeker 933 mensen met letsel terug van skivakantie, zo meldde de ANWB op 1 maart. De meesten kwamen uit Oostenrijk en de meest voorkomende kwetsuren waren gescheurde kniebanden en gebroken onderbenen.