Instellingen

Vuurwerkverkopers hebben het knallend druk

DEN HAAG - Vuurwerkverkopers in de regio hebben het druk. Zaterdag mag voor het eerst weer vuurwerk worden verkocht.

Volgens Leidse en Haagse vuurwerkverkopers is de belangstelling voor de klappers groter dan vorig jaar, maar lange rijen bij de kassa's blijven uit. Op Oudejaarsdag verwachten de verkopers de grootste drukte. Er is een duidelijke toename van bestellingen van siervuurwerk.

Vuurwerkverkopers hebben in de voorverkoop tot nu toe ruim 10 procent meer verkocht dan vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland. De winkel van Frits Broks in Rijswijk heeft al ruim 2000 bestellingen binnen.

John Eldenhorst, eigenaar van een vuurwerkwinkel in Den Haag merkt dat de onlineverkoop stijgt, met 50 procent. Het vuurwerk is zaterdag, maandag en dinsdag te koop. In heel Nederland zijn zo'n 15-honderd plekken om je vuurpijlen, rotjes en andere knallers te kopen. Afsteken mag pas vanaf 10.00 uur op Oudjaarsdag tot 2.00 uur 's nachts op Nieuwjaarsdag.

Duizenden klachten over vuurwerk

Het verzet tegen vuurwerk groeit. Tot vrijdagavond waren op het meldpunt Vuurwerk-Overlast al meer dan 15-duizend klachten binnengekomen. Het meldpunt is een actie van vijftien lokale GroenLinks-fracties, waaronder die in Den Haag.