Instellingen

Bob de Jong plaatst zich voor 10 km in Sotsji

Bob de Jong - NK afstanden
Bob de Jong - NK afstanden

REGIO - LEIMUIDEN - Schaatser Bob de Jong uit Leimuiden heeft zich geplaatst voor deelname aan de 10 kilometer op de Olympische Spelen van Sotsji. De Jong reed tijdens het kwalificatietoernooi in Heerenveen in de laatste rit van de 10 kilometer de derde tijd 12.50,18.

Bob de Jong moest het opnemen tegen Jan Blokhuizen en wist dat hij moest winnen van zijn directe opponent en bovendien een tijd moest rijden die lag onder de 13.04,02 de derde tijd op dat moment.

De 37-jarige De Jong opende snel en had zelfs snellere tussentijden dan Sven Kramer in de rit daarvoor. Zijn directe tegenstander Blokhuizen kon het tempo niet bijhouden en moest passen op een afstand van ongeveer zes seconden.

Al snel werd duidelijk dat De Jong de rit ging winnen en ook sneller zou zijn dan de derde tijd op dat moment. De Jong, vijfvoudig wereldkampioen op de langste schaatsafstand, kwam uiteindelijk net iets tekort om zijn persoonlijk record te verbeteren. Maar de stayer plaatste zich wel voor de vijfde Olympische Spelen in zijn carrière. 

De Jong was duidelijk opgelucht met plaatsing voor De Spelen. 'Ik heb er het hele jaar hard voor gewerkt. Ik weet dat ik met mijn tien kilometers thuishoor op het internationale podium, maar het was echt een spannende dag', aldus De Jong die al vrij snel tijdens zijn race tegen Blokhuizen in de gaten had dat plaatsing voor Sotsji erin zat. 'Ik opende sterk, zat er meteen goed in en wist vier ronden voor het einde zeker dat plaatsing ging lukken.'

De tien kilometer in Heerenveen werd gewonnen door Sven Kramer, Jorrit Bergsma werd tweede.