Demonstranten: 'Politie Den Haag criminaliseert ons'

DEN HAAG - De organisatie van de uit de hand gelopen demonstratie van afgelopen zaterdag beschuldigt de politie ervan dat zij de demonstranten ‘bewust probeert te criminaliseren’. Dat schrijft een woordvoerder aan Omroep West.
Zaterdag raakten demonstranten slaags met agenten die een demonstratie tegen politiegeweld begeleidden. De directe oorzaak van de schermutselingen zou onduidelijkheid over de route zijn geweest.
Volgens de organisatie heeft de politie op de avond voor de demonstratie een route voorgelegd. ‘Hierdoor was er geen kans meer voor ons om over de route te overleggen. Wij konden hem alleen nog maar accepteren’, zegt de woordvoerder van de demonstranten. ‘Terwijl de demonstratie vier dagen eerder was aangegeven’, vult hij aan.

Sjaals voor het gezicht

Aan het einde van de demonstratie zou de politie de weg, die de politie had goedgekeurd, hebben geblokkeerd. Daarna zouden de agenten zijn begonnen met slaan. Volgens de politie keerde een aantal demonstranten zich aan het einde van de demonstratie juist tegen hen. Enkele demonstranten deden sjaals voor hun gezicht en gingen de agenten vervolgens met stokken te lijf, zo luidt de lezing van de politie.
Drie demonstranten zijn aangehouden, waarvan één morgen al voor de rechter staat. Deze 18-jarige jongen zou met een stok tegen het hoofd van een agent hebben geslagen. De andere twee zijn opgepakt voor het beledigen van agenten. De organisatie stelt dat er eerst bewijs moet worden geleverd over de aanwezigheid van stokken, tijdens de demonstratie.  

Politie schildert demonstranten af als gewelddadig

Volgens de organisatie criminaliseert de politie de demonstranten, door hen af te schilderen als gewelddadig in de media. Volgens de betogers had er een derde, onafhankelijke partij aanwezig moeten zijn, die het gedrag van de demonstranten en de politie had kunnen observeren. 'Erg bijzonder dat die er niet was, bij een demonstratie tegen politiegeweld.'

'Organisator draait de zaak om'

De politie laat in een reactie weten afstand te nemen van de kritiek op het politieoptreden. 'Als er geweld wordt gebruikt treedt de politie op, ongeacht het onderwerp van de demonstratie', zegt woordvoerder Wim Hoonhout.
'Met de organisatie waren voorafgaand aan de manifestatie op het Spuiplein en de daaropvolgende demonstratieve optocht door de wijk afspraken gemaakt. Deze afspraken werden niet nagekomen en geregeld met voeten getreden. Denk daarbij aan het uiten van zeer beledigende teksten naar de politie en het niet opvolgen van aanwijzingen om een goed verloop van de demonstratie te borgen. Het is zorgelijk dat de organisator de zaak omdraait en alle verantwoordelijkheid bij de politie legt.'