Record musical Soldaat van Oranje gevierd met knalfuif

KATWIJK - De makers van de musical Soldaat van Oranje hebben hun aanstaande record afgelopen zaterdag uitbundig gevierd bij de Theaterhangaar in Katwijk.
Soldaat van Oranje is vanaf dinsdag de langstlopende voorstelling in de Nederlandse theatergeschiedenis. Dan wordt de productie voor de 1095e keer gespeeld. Zaterdag werd alvast vuurwerk afgestoken om die mijlpaal te vieren.
Het Metropole Orkest was speciaal opgetrommeld om de meeslepende muziek van de musical te spelen. En ook de crème de la crème van de Nederlandse theaterwereld was op het feest afgekomen.
Hoewel hoofdrolspeler Matteo van der Grijn de musical al bijna zevenhonderd keer heeft gespeeld, was hij toch erg zenuwachtig voor de voorstelling van zaterdag. Hij vond het een bijzondere avond die hij niet snel zou vergeten.

Roet in het eten

Eigenlijk zou de mijlpaal al eerder gehaald worden, maar de storm van vorige week dinsdag gooide roet in het eten.
Door de harde wind, stortte een deel van het dak van de Theaterhangaar in. Er moesten twee voorstellingen worden geannuleerd. Dinsdag kan dan alsnog het record verbroken worden. Producent Fred Boot zegt dat het een ‘godswonder’ is dat er weer gespeeld kon worden.

Dakota kan binnenkort weer taxiën

Het beroemde Dakota-vliegtuig, een van de belangrijkste decorstukken, wordt nog gerepareerd. Als de staart, de vleugel en de binnenkant zijn hersteld, kan het vliegtuig weer een stukje taxiën tijdens de voorstelling.
Boot hoopt dat de musical opnieuw wordt verlengd. Tot nu toe loopt de musical in ieder geval tot en met de volgende zomer.
Hoofdrolspeler Van der Grijn vindt het mooi als de musical vijf jaar lang gespeeld kan worden. Net zo lang als de oorlog heeft geduurd.

'Petje af'

Acteur Ben Cramer hoopte al dat het record verbroken zou worden. Cramer was ooit hoofdrolspeler van de kaskraker The Phantom of the Opera, de musical die tot nu toe het vaakst is opgevoerd.
Hij is ervan onder de indruk dat het lukt met een volledig Nederlandse productie. ‘Petje af’, reageerde hij.