Alles of niets voor schaatsers Nuis en Tuitert

Mark Tuitert tijdens OKT
Mark Tuitert tijdens OKT
REGIO - Kjeld Nuis en Mark Tuitert strijden vanavond voor hun laatste kans op deelname aan de Olympische Spelen. De twee schaatsers uit Zoeterwoude en Roelofarendsveen treffen bij het olympisch kwalificatietoernooi uitgerekend elkaar op de afsluitende 1500 meter.
Dat bleek gisteren bij de loting. Nuis en Tuitert rijden in het zevende paar. Daarna komen Sven Kramer en Thomas Krol de baan op, gevolgd door Jan Blokhuijsen en Wouter Olde Heuvel. Favoriet Koen Verweij sluit de 1500 meter in de tiende rit af tegen Rhian Ket. Gouwenaar Ted-Jan Bloemen opent het bal tegen Kai Verbij uit Hoogmade. Ook de geboren Boskoper Jos de Vos, Patrick Roest (Lekkerkerk) en Renz Rotteveel (Oude Wetering) verschijnen aan de start.

Twee plaatsen vrij

Acht van de tien olympische startplaatsen voor Nederland zijn al ingevuld. Naast Leimuidenaar Bob de Jong zijn Kramer, Jorrit Bergsma, Michel Mulder, Stefan Groothuis, Ronald Mulder, Blokhuijsen en Jan Smeekens zeker van de Spelen. Daarmee zijn nog twee plaatsen vrij. Eén van die plekken wordt ingenomen door Verweij (of op eigen kracht of via een aanwijsplaats voor de ploegachtervolging).

Nuis moet winnen

Tuitert en Nuis willen het laatste deelnamebewijs pakken. Nuis, die gisteren teleurstelde met de zesde plaats op de 1000 meter, moet winnen. Voor Tuitert is de situatie gunstiger. Als hij zelf wint, is hij zeker. Maar Tuitert gaat dankzij zijn derde plaats op de 1000 meter ook naar de Spelen als de zege op de 1500 meter naar Verweij gaat of naar iemand die al een ticket voor Sotsji op zak heeft (zoals Kramer, Groothuis of Blokhuijsen).

Nog drie vrouwen

Bij de vrouwen is de 5000 meter vanavond de laatste afstand. Margot Boer (Woubrugge) en Annouk van der Weijden (Nieuwveen) zijn, onder voorbehoud, de enige schaatssters uit de regio die zich zeker weten van deelname aan de Spelen. Ook Ireen Wüst, Lotte van Beek, Antoinette de Jong, Jorien ter Mors en Marrit Leenstra gaan naar Rusland. Dat betekent dat nog drie Nederlandse startplekken vrij zijn. De nummers 1, 2 en 3 van de 5 kilometer kwalificeren zich voor de Spelen.

Hoop voor Van Riessen

Laurine van Riessen uit Leiden zal evenals Thijsje Oenema en Annette Gerritsen de slotafstand met veel interesse volgen. Als op de 5 kilometer iemand op het podium eindigt die al een olympisch startbewijs heeft, schuift Van Riessen een plaats op en mag ze ook naar de Olympische Spelen.
Oenema moet hopen dat twee van de drie ereplaatsen op de 5000 meter worden ingenomen door schaatssters die al geplaatst zijn. Gerritsen mag alleen als de nummers 1, 2 en 3 van de 5 kilometer op een andere afstand al zeker zijn van deelname. Dat lijkt haast uitgesloten.
De 5 kilometer voor vrouwen, met onder meer Van der Weijden en de Warmondse Lisa van der Geest, begint vanmiddag om 17.33 uur. Daarna komen de mannen de baan op voor de 1500 meter.