Instellingen

Katwijkse jeugd vaakst naar Bureau Halt voor vuurwerkoverlast

Vuurwerk in hand
Vuurwerk in hand

KATWIJK - Bijna nergens in Nederland wordt de jeugd zo vaak doorgestuurd naar Bureau Halt voor vuurwerkoverlast als in Katwijk. Dat blijkt uit een onderzoek van NU.nl naar aanleiding van cijfers van Halt. Van de duizend Katwijkse jongeren tussen de 12 en 18 jaar, worden er 7,8 doorverwezen. Dat zijn jaarlijks gemiddeld 38 jongeren.

Daarmee behoort de Katwijkse jeugd verhoudingsgewijs tot de top van Nederland. Andere gemeenten die hoog scoren zijn bijvoorbeeld Soest (Utrecht) met 9,3, Heerlen (Zuid-Limburg) met 8,3, Den Helder (Noord-Holland) met 7,4 en Baarle-Nassau (Noord-Brabant) met 8,8 overtreders op duizend jongeren.

Over het algemeen worden kinderen uit grote gemeenten vaker doorgestuurd naar Halt dan kinderen uit andere gebieden. In Den Haag worden 2,3 jongeren op de duizend doorverwezen voor een alternatieve straf (jaarlijks gemiddeld 74 jongeren).

Ook Alphen scoort hoog

Ook Alphen aan den Rijn scoort hoog met 7,5, Oegstgeest neemt de derde plaats in met 4,9 gevolgd door Leiden met 4,6. Er zijn ook gemeenten met een bijzonder lage score zoals Bodegraven, Reeuwijk en Zoeterwoude. Zo wordt in Bodegraven-Reeuwijk 1 overtreder per jaar doorgestuurd naar Halt.

Bij Bureau Halt krijgen jongeren een werkstraf. Ze worden hiermee gestraft zonder dat ze in aanraking komen met het Openbaar Ministerie en krijgen dus geen strafblad.