80 uur werkstraf voor slaan agent tijdens demonstratie Rishi

DEN HAAG - De man die zaterdag tijdens een demonstratie in Den Haag een agent sloeg met een stok, krijgt daarvoor 80 uur werkstraf. De demonstratie was gericht tegen politiegeweld, maar de 18-jarige Kasper deelde dus zelf een klap uit.
Volgens de advocaat van Kasper is niet vast te stellen dat zijn cliënt de klap uitdeelde. 'Mijn cliënt droeg een zwarte vlag', zegt hij, 'maar er is met een roodzwarte vlag geslagen.' Maar de officier van justitie begrijpt wel dat daar verwarring over is. 'In de hectiek kan de waarneming wat anders zijn, dus of het nu een zwarte of roodzwarte vlag was, dat vind ik niet zo belangrijk.'
Omdat drie agenten hebben gezien dat Kasper de klap uitdeelde en hem toen direct hebben aangehouden en afgevoerd, vindt de rechter wel bewezen dat hij het was. 'U moet weten dat hiervoor gevangenisstraf kan worden opgelegd', zegt ze streng. 'Maar dat zal ik niet doen.' Kasper krijgt 80 uur werkstraf opgelegd, zoals de officier van justitie had geëist. Ook moet hij de agent 150 euro betalen.

Afspraken niet nagekomen

Volgens de rechter zijn de demonstranten hun afspraken over de demonstratie niet nagekomen. Ze wilden van de afgesproken route afwijken en probeerden daarvoor een linie van de politie te doorbreken. Op dat moment sloeg Kasper met de vlaggenstok, een soort bezemsteel, op het hoofd van de agent.
De demonstratie was gericht tegen politiegeweld. Aanleiding was de agent die vorig jaar Rishi neerschoot op station Hollands Spoor en daarvoor geen straf kreeg opgelegd. Rishi overleed aan zijn verwondingen.

Lachen

Kasper zat maandag rustig in het verdachtenbankje, met zwarte laarsjes, een strakke zwarte spijkerbroek en een bordeauxkleurig t-shirt. Zijn hanenkam krult warrig over zijn verder opgeschoren hoofd. Regelmatig lacht hij om wat de officier van justitie en de rechter hem voorhouden. 'De agent voelde een stekende pijn en heeft nog een dag hoofdpijn gehad', zegt de officier. Kasper lacht hoofdschuddend en lijkt hem maar overdreven te vinden.
Een twintigtal vrienden bevolkt de publieke tribune en lacht hartelijk met hem mee, tot de rechter hen tot de orde roept. Maar Kasper kan er wel van genieten en houdt als overwinnaar zijn vuisten in de lucht.