8 tips voor een blije hond of kat tijdens Oud en Nieuw

RIJSWIJK - Hoe leuk mensen het ook vinden, voor bange huisdieren is nieuwjaarsnacht afzien. Ze zijn vaak angstig voor de harde knallen en zoeken dan dekking in een hoekje. Met de tips van Asiel 't Julialaantje in Rijswijk kunnen u en uw huisdier de jaarwisseling goedgemutst tegemoet treden.
1. Laat uw viervoeter rond 22.00 uur lekker lang uit. Zorg dat hij zijn behoeftes heeft gedaan, zodat hij ontspannen het nieuwe jaar tegemoet kan. Houdt de hond wel aangelijnd, want door plotseling knallen kan de hond schrikken en het op het rennen zetten.
2. Zorg dat u zelf rustig blijft. De hond zal uw gedrag overnemen. Als u niet bang en gestresst bent, zal uw hond aan u zien dat het gewoon een dag is als alle andere.
3. Troost de hond niet als hij bang is. Of in ieder geval niet te veel. De hond wordt dan beloond en hij krijgt dat het gevoel dat het terecht is om bang te zijn.   
4. Laat uw kat niet naar buiten. Sluit alle ramen, deuren en kattenluikjes goed af. Katten die buiten zijn om twaalf uur, schrikken zich een hoedje en zetten het dan nog wel eens op het rennen. Uiteindelijk kunnen ze dan weg niet meer terugvinden naar huis en in het beste geval komen ze dan in een asiel uit.
5. En dan is er natuurlijk nog medicatie. Er zijn er tal van mogelijkheden bij de dierenarts en dierenwinkel. Máár, pas op voor het middel Vetranquil. De Hondenbescherming liet vorige week weten dat dit juist averecht werkt.
6. En er bestaan cd’s met geluiden van vuurwerk. Zo kunt u uw beest laten wennen aan de herrie. Hier had u alleen al wel drie maanden geleden mee moeten beginnen.
7. Zorg dat het huis zo goed mogelijk is afgesloten voor geluid van buiten. Doe gordijnen en rolluiken dicht. Zet de radio of televisie aan zodat er altijd wat geluid op de achtergrond is.
8. Nog een tip voor de lange termijn. Laat uw dier chippen. Mocht hij schrikken van een harde knal en weglopen dan is hij door middel van een chip makkelijker en sneller bij u teruggebracht.
Hebt u nog andere goede tips, laat een reactie achter.