Instellingen

Westlandse gezinnen te rijk voor sociale huurwoning

WESTLAND - Westlanders verdienen te veel voor een sociale huurwoning en daarom gaan veel van deze huizen naar niet-Westlanders. Dat blijkt uit antwoorden van wethouder van Volkshuisvesting Mohamed El Mokaddem (Progressief Westland), op vragen van het CDA in de Westlandse gemeenteraad.

Vorige maand heeft Arcade nieuwe huurwoningen opgeleverd in de Oosterbuurt in ’s-Gravenzande, waarvan een meerderheid naar niet-Westlanders is gegaan. Het CDA is van mening dat die woningen in eerste instantie bestemd zouden moeten zijn voor Westlanders. ‘Er zijn genoeg Westlandse woningzoekenden die graag in hun eigen kern willen blijven wonen’, aldus de partij.

Er zijn 40 eensgezinswoningen opgeleverd, waarvan 16 nu door Westlanders worden gehuurd en 24 door niet-Westlanders. Dat ligt volgens Arcade aan het inkomen van de Westlander. Gemiddeld ligt dat hoger dan 34.228 euro, terwijl de woningen gebouwd zijn voor mensen en gezinnen met een inkomen tussen de 16.000 euro en 34.228 euro.  Wie meer verdient komt niet in aanmerking voor een sociale huurwoning in de Oosterbuurt.

Te weinig woningen voor gezinnen

Dat is voornamelijk het geval bij gezinnen, waar beide ouders werken. Van de 28 opgeleverde appartementen is het leeuwendeel juist naar Westlanders gegaan en worden slechts 5 appartementen nu door niet-Westlanders gehuurd.

Volgens het CDA betekent dat dat er te weinig woningen zijn voor Westlandse gezinnen. De partij is daarom voorstander van een starterslening. Ook moeten er hardere eisen worden gesteld aan projectontwikkelaars en moet de vrije huursector gestimuleerd worden.