Nieuwe partijen strijden om gunst Wassenaarse kiezer

Raadhuis Wassenaar
Raadhuis Wassenaar
WASSENAAR - Aan de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar doen in Wassenaar negen partijen mee. Drie daarvan zijn nieuw.
Op de valreep hebben zich anderhalve week geleden twee nieuwe partijen ingeschreven om mee te doen aan de raadsverkiezingen van maart 2014. Passie voor Wassenaar is een afsplitsing van de VVD. Deze partij is opgericht door Bert Ooms. Hij zat jarenlang voor de VVD in de gemeenteraad en keerde na een periode buiten de politiek dit jaar kort weer terug in de raad. Maar omdat hij geen plek kreeg op de kieslijst van de liberalen, richtte hij een nieuwe partij op.
Een andere nieuwe partij die wil meedoen is Hart voor Wassenaar. Dit is weer een afsplitsing van Wat Wassenaar Wil, de op een na grootste partij in de raad. Deze partij is opgericht door vier mensen die tot voor kort nog het bestuur vormden van WWW. Volgens secretaris Peter Knijnenburg was er een groot verschil van inzicht ontstaan tussen het bestuur aan de ene kant en de leden en fractie van WWW aan de andere. ‘Er was geen of weinig communicatie mogelijk met de fractie,’ zegt hij.

Beter luisteren naar de inwoners

De nieuwe partij streeft nu naar ‘een eerlijke en andere politiek’ waarbij mensen ‘op een respectvolle wijze’ met elkaar omgaan. Wie er op de kieslijst komen, is nog niet bekend. Maar als het aan Knijnenburg ligt, worden dat mensen die willen luisteren naar de bevolking van het dorp. ‘Wij willen aanspreekbaar zijn. En geen gesodemieter. Om het eenvoudig te zeggen: je moet er weer trots op kunnen zijn om in Wassenaar te wonen.’
Knijnenburg zegt dat de nieuwe partij rekent op vier tot vijf zetels in de raad.

'Wars van corruptie'

Aan de gemeenteraadsverkiezingen wil ook Democratische Liberalen Wassenaar meedoen. Deze partij krijgt lijstnummer 8. Voorman is Ben Paulides. Hij stapte in 2011 uit de VVD uit onvrede over wat hij toen ‘achterkamertjespolitiek’ van die partij noemde. Ook nu wil die partij daar weer een belangrijk punt van maken. ‘Wij zijn wars van corruptie, achterkamertjes- en vriendjespolitiek. Ons bestuur moet open, eerlijk en transparant zijn,’ aldus DLW.
De gemeenteraad van Wassenaar telt 21 raadsleden, nu nog verdeeld over zeven partijen.