Instellingen

Besnijdenis duurst in Bronovo Ziekenhuis in Den Haag

DEN HAAG - Een besnijdenis is het duurst in het Bronovo Ziekenhuis in Den Haag. Dat blijkt uit onderzoek van NRC Handelsblad. De krant concludeert dat de prijsverschillen tussen ziekenhuizen in Nederland enorm zijn.

De krant onderzocht de tarieven voor buitenlandse patiënten en onverzekerden, het zogenoemde 'passantentarief'. De gewone tarieven zijn daarvan afgeleid.

Een besnijdenis, een operatie waarbij de voorhuid van de penis verwijderd wordt, kost 2.084,05 euro. Het St. Elisabeth Ziekenhuis in het Brabantse Tilburg kost slechts 401 euro. Het Bronovo Ziekenhuis is daarmee zo'n vijf keer duurder dan het ziekenhuis waar de besnijdenis het goedkoopst is. Volgens bestuursvoorzitter Joop Hendriks van het Bronovo heeft het passantentarief een 'louter symbolische betekenis'. Hij zegt in NRC Handelsblad dat het ziekenhuis nauwelijks patiënten heeft die dat moeten betalen.

Haagse ziekenhuizen duur

Ook het MC Haaglanden is duur. Een heupoperatie, of een behandeling na een liesbreuk is daar het duurst. En bij alle onderzochte ziekenhuizen bent u goedkoper uit, dan wanneer u bij het Bronovo Ziekenhuis een diagnostisch onderzoek bij klachten aan de wervelkolom laat doen.  

Verzekeringsmaatschappijen sluiten steeds vaker met een beperkt aantal ziekenhuizen contracten af, om zo goedkopere polissen aan te kunnen bieden. Als de verzekerde patiënt zich vervolgens bij een ander ziekenhuis laat behandelen moet hij of zij het passantentarief betalen. Dat komt door die beperkende afspraken steeds vaker voor.

Prijslijsten voor verzekerden niet beschikbaar

De prijslijsten voor verzekerden patiënten zijn niet verkrijgbaar, omdat het om concurrentiegevoelige informatie zou gaan. De Nederlandse Zorgautoriteit zegt in NRC Handelsblad dat het passantentarief zo'n 10 tot 15 procent duurder is dan het tarief voor verzekerden.