Schaatser Mark Tuitert mag olympisch goud verdedigen

ROELOFARENDSVEEN - Mark Tuitert heeft zich maandagavond op zeer knappe wijze geplaatst voor de Olympische Winterspelen in het Russische Sotsji. Daarmee mag de schaatser uit Roelofarendsveen, vier jaar geleden goed voor goud op de Spelen in Vancouver, zijn olympische titel verdedigen.
Hij schreef maandagavond met overmacht het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) de 1500 meter op zijn naam in een tijd van 1.45,75. Zoeterwoudenaar Kjeld Nuis moest in een rechtstreeks gevecht met Tuitert winnen om zich te plaatsen, maar eindigde als vierde: 1:46.44.Kai Verbij (Hoogmade) werd achtste, Renz Rotteveel (Oude Wetering) twaalfde, Jos de Vos (Boskoop) vijftiende, Ted-Jan Bloemen (Gouda) zeventiende en Patrick Roest (Lekkerkerk) achttiende.
Niemand gaf in de aanloop naar het OKT nog een cent voor Tuitert. De schaatser zakte na zijn verrassende olympische titel op de 1500 meter in Vancouver ver weg en kwam in de uitslagenlijsten bijna nooit meer voor in de hoogste regionen. Op het moment dat het écht moest, stond de 33-jarige routinier er opeens weer. Tuitert liet maandag bij het olympisch kwalificatietoernooi iedereen in verbazing achter door de 1500 meter te winnen.

Stemming slaat om

De pupil van coach Gerard van Velde ging na zijn zege helemaal uit zijn dak, maar toen hij zijn vrouw Helen aan de kant van de baan zag huilen, sloeg de stemming gauw om. Tuitert kreeg van haar te horen dat de 27-jarige marathonschaatser Sjoerd Huisman was overleden. De hectiek van de beslissende 1500 meter maakte plaats voor een bijzondere stilte. De marathonschaatssters reden een ereronde voor hun collega en het aanwezige publiek stond op en applaudisseerde.
,,Dit zet de boel wel even in perspectief'', aldus Tuitert, die de familie Huisman redelijk goed kent. ,,Ik heb een tweeledig gevoel nu. Dit maakt ontzettend treurig. En aan de andere kant ben ik heel erg blij dat ik dit heb kunnen presteren.'' Van alle kanten volgden felicitaties. ,,Een oude vos verleert zijn streken niet'', zei Sven Kramer (zesde) tegen de winnaar.

‘In één keer weer te pakken’

Tuitert liet zien dat hij als geen ander, net als vier jaar terug bij de Spelen, toe kan werken naar een belangrijk moment. En evenals in Vancouver sloeg hij toe. ,,Ik heb het in één keer weer te pakken'', zag ook Tuitert, die zondag al knap als derde eindigde op de 1000 meter. ,,Ik ben keihard blijven werken en vertrouwen blijven houden. Iedere dag ging het beter, dat merkte ik. Ik was na dat succes al vier jaar lang met deze wedstrijd bezig. Nu is het gelukt. Ik ben best wel een beetje trots op mezelf.''