IN BEELD: Mark Tuitert naar Sotsji

ROELOFARENDSVEEN - De Roelofarendsveense schaatser Mark Tuitert mag in februari bij de Olympische Spelen zijn titel op de 1500 meter verdedigen. De 33-jarige schaatser wist maandag bij het kwalificatietoernooi dat alleen de eerste plaats volstond, en hij slaagde in die missie.
Tuitert ging na zijn zege helemaal uit zijn dak, maar toen hij zijn vrouw Helen aan de kant van de baan zag huilen, sloeg de stemming gauw om. Tuitert kreeg van haar te horen dat de 27-jarige marathonschaatser Sjoerd Huisman was overleden. De hectiek van de beslissende 1500 meter maakte plaats voor een bijzondere stilte. De marathonschaatssters reden een ereronde voor hun collega en het aanwezige publiek stond op en applaudisseerde.
'Dit zet de boel wel even in perspectie', aldus Tuitert, die de familie Huisman redelijk goed kent. 'Ik heb een tweeledig gevoel nu. Dit maakt ontzettend treurig. En aan de andere kant ben ik heel erg blij dat ik dit heb kunnen presteren.'

Beste tijd tegen Kjeld Nuis

Tuitert zette in een rit tegen Kjeld Nuis, uit Zoeterwoude, de beste tijd neer: 1.45,75.
Eerder plaatste Bob de Jong zich al voor de 10 kilometer op de Olympische Spelen. Margot Boer, uit Woubrugge, doet mee op de 500 meter.