Schaatsbond beslist dinsdag over lot Van der Weijden

Annouk van der Weijden op OKT
Annouk van der Weijden op OKT
NIEUWVEEN - De KNSB besluit dinsdag welke schaatsster de bond afvaardigt naar de Olympische Winterspelen op de 3 kilometer. Tot die tijd zit de al geplaatste Annouk van der Weijden uit Nieuwveen in de wachtkamer.
Dat heeft te maken met een voorval op de 3 kilometer. Van der Weijden eindigde op die afstand als derde, met drie honderdsten van een seconde voorsprong op Yvonne Nauta. Nauta werd tijdens haar race echter gehinderd door Linda de Vries en diende protest in bij de schaatsbond.
Wat de uitkomst ook wordt, één van de partijen zal ontevreden zijn. Van der Weijden en haar coach Johan de Wit hebben al laten weten dat een skate-off, of een ander besluit waardoor de schaatsster haar startplek kwijt kan raken, geen optie is. Als dat wel wordt besloten, volgt een gang naar de rechter.

Liga loert op plaats

Team Liga daarentegen vindt dat Nauta sowieso een kans moet krijgen om tijdens de Spelen naast de 5 kilometer ook op de 3 kilometer te mogen rijden. De ploeg van coaches Gianni Romme en Marianne Timmer heeft daar een extra belang bij. Als Nauta de 3 en 5 kilometer rijdt in Sotsji, komt er op de zogenoemde prestatiematrix een plaats vrij. Die gaat dan naar sprintster Thijsje Oenema, die ook voor Team Liga rijdt.