Schaatsster Van der Weijden mag naar Spelen

Annouk van der Weijden op OKT
Annouk van der Weijden op OKT
NIEUWVEEN - Schaatsster Annouk van der Weijden mag in februari definitief de 3 kilometer rijden op de Olympische Spelen. Dat maakten schaatsbond KNSB en sportkoepel NOC*NSF dinsdag bekend in Thialf bij de olympische voordracht van de Nederlandse schaatsers.
Van der Weijden eindigde vrijdag bij het olympisch kwalificatietoernooi als derde op de 3000 meter, achter winnares Ireen Wüst en Antoinette de Jong. Deelname aan de Spelen was daarmee nog geen zekerheid voor Van der Weijden. Yvonne Nauta werd tijdens haar race gehinderd door Linda de Vries. De rijdster van Team Liga moest daardoor inhouden en verloor snelheid. Nauta kwam uiteindelijk 3 honderdsten van een seconde tekort ten opzichte van Van der Weijden en diende protest in bij de KNSB.
De schaatsbond liet vrijdag weten dat Nauta niet tot de absolute wereldtop behoort op de 3 kilometer en dat er in dit geval geen sprake is van een 'calamiteit'. Daardoor komt ze niet in aanmerking voor een aanwijsplaats. Bij de behandeling van deze zaak is gekeken naar de prestaties van Nauta tijdens internationale schaatswedstrijden van vorig seizoen en dit seizoen. Nauta wist zich maandag op eigen kracht wel te plaatsen op de 5 kilometer voor Sotsji.

Bezwaar

Team Liga liet eerder al weten zich naar alle waarschijnlijkheid niet neer te leggen als de uitslag onveranderd zou blijven. ‘Indien een rijder het oneens is met een voordracht, kan de rijder bezwaar maken conform het reglement op de Bondsrechtspraak’, zo staat vermeld onder punt 9 van de reglementen voor de selectieprocedure.