Schaatsen: Zaak Van der Weijden/Nauta krijgt vervolg

Annouk van der Weijden juicht op OKT
Annouk van der Weijden juicht op OKT
NIEUWVEEN - De rel rond de derde Nederlandse startplek op de 3 kilometer schaatsen voor vrouwen bij de Olympische Spelen is nog niet ten einde.
Schaatsbond KNSB en sportkoepel NOC*NSF droegen dinsdag Annouk van der Weijden uit Nieuwveen voor, maar Yvonne Nauta legt zich daar niet bij neer. ‘Dit is absoluut onrechtvaardig’, zei trainster Marianne Timmer van Team Liga, die vervolgstappen aankondigde.
Van der Weijden eindigde vrijdag bij het olympisch kwalificatietoernooi als derde op de 3000 meter, achter winnares Ireen Wüst en Antoinette de Jong. Nauta, een andere kanshebster voor een olympisch startbewijs, werd tijdens haar race gehinderd door Linda de Vries. De schaatsster moest daardoor inhouden en verloor snelheid. Nauta kwam uiteindelijk 0,03 seconde tekort ten opzichte van Van der Weijden en diende protest in bij de KNSB.

Geen ‘calamiteit’

De schaatsbond liet dinsdag weten dat Nauta niet tot de absolute wereldtop behoort op de 3 kilometer en dat er in dit geval geen sprake is van een 'calamiteit'. Daardoor komt ze niet in aanmerking voor een aanwijsplaats. Bij de behandeling van deze zaak is gekeken naar de prestaties van Nauta tijdens internationale schaatswedstrijden van vorig seizoen en dit seizoen. Nauta wist zich maandag op eigen kracht wel te plaatsen voor de 5 kilometer in Sotsji.
‘Yvonne wordt gewoon de baan uitgeramd. Iedereen heeft dat kunnen zien’, aldus Timmer, die vindt dat Nauta wel tot de wereldtop behoort. ‘Niet de beste schaatssters gaan nu naar de Spelen. Dat klopt niet.’ Wat de trainster betreft, komt er een skate-off in januari. ‘Dat is geen ideale voorbereiding op de Spelen, maar Yvonne verdient een extra kans.’

Vervolgroute

Team Liga, dat met het management en advocaten de vervolgroute bepaalt en naar alle waarschijnlijkheid naar de geschillencommissie stapt, heeft dubbel belang bij een goede afloop voor Nauta. Mocht zij, op wat voor manier dan ook, alsnog het derde ticket krijgen, dan kan vermoedelijk ook Thijsje Oenema mee naar de Spelen.
Nederland mag met tien schaatssters naar Sotsji. Oenema is nu de 11e vrouw op de lijst. Als Nauta, die vanwege haar deelnamebewijs op de 5 kilometer al bij de bovenste tien vrouwen staat, Van der Weijden van die plek verdringt, dan schuift Oenema (die ook voor Team Liga rijdt) een plaats op.