Acht autobranden aan vooravond van jaarwisseling in Haaglanden

DEN HAAG - In de nacht van maandag op dinsdag zijn in Haaglanden zeven auto’s en een graafmachine in vlammen opgegaan. Het doet het ergste vrezen voor de komende jaarwisseling.

Door: Rob Vlastuin

De afgelopen jaren werd Oud en Nieuw in met name Den Haag ontsierd door autobranden. Dieptepunt was 2012, toen gingen in Haaglanden 80 auto’s in vlammen op. Afgelopen jaar was het daar 37 keer raak.
Hopelijk blijft de schade deze jaarwisseling beperkt. Maar in Den Haag vatten aan de vooravond al vier auto’s en één graafmachine vlam. Ook in Leidschendam en Zoetermeer is het een keer raak.

Vuurwerkbom

Voor de brandweer is het vaak onduidelijk of het gaat om brandstichting, vuurwerk of een technisch mankement. De woordvoerder kan daar nog niets over zeggen.
Over de brand in de graafmachine op het Alberdinck Thijmplein in Den Haag kan geen misverstand bestaan. Omwonenden hoorden een enorme klap en hoorden van de politie dat het om een vuurwerkbom ging.

Parkeergarage

Bewoners in Laakkwartier kijken er ook niet echt van op. ‘De graafmachine stond er al drie weken’, aldus een man die de hond uitlaat, ‘en met Oudjaar, ja, dan gaat er een bom in.’
Volgens de brandweer kun je niet heel veel doen om autobranden te voorkomen. Enige oplossing is de auto in een parkeergarage zetten. De hondenbezitter uit Laakkwartier heeft voor de zekerheid ook zijn auto ergens anders gezet: ‘Ja die heb ik niet hier in de buurt gezet. Dat ga ik niet doen.’