Schaatswereld geschokt door dood Sjoerd Huisman

Schaatswereld in rouw om Sjoerd Huisman
Schaatswereld in rouw om Sjoerd Huisman
REGIO - De schaatswereld is aangeslagen door de plotselinge dood van Sjoerd Huisman. De marathonschaatser overleed maandag op 27-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hartstilstand. Het nieuws sloeg na afloop van het olympisch kwalificatietoernooi in Heerenveen in als een bom.
Blijdschap en droevigheid vochten om voorrang bij de Roelofarendsveense schaatser Mark Tuitert. De olympisch kampioen van 2008 was net aan het vieren dat hij zijn titel op de 1500 meter mag verdedigen, toen zijn vrouw Helen hem met tranen in haar ogen het slechte nieuws vertelde. In heel Thialf sloeg de stemming volledig om. ‘Dit zit de boel wel even in perspectief’, zei Tuitert, een goede bekende van de familie Huisman.
Kjeld Nuis uit Zoeterwoude, die in de rit tegen Tuitert plaatsing voor de Spelen misliep, betuigde via Twitter zijn medeleven. ‘Wat een nieuws, Sjoerd Huisman… Sterkte aan alle nabestaanden.’ De Woubrugse olympiër Margot Boer twitterde: ‘Mijn gedachten gaan uit naar familie en vrienden van Sjoerd Huisman. Verschrikkelijk nieuws....veels te jong om deze wereld te verlaten #rip.’

Openbare herdenkingsdienst

In Hoorn wordt vrijdagavond bij ijsbaan De Westfries een openbare herdenkingsdienst gehouden voor Huisman. De dienst begint om 18.00 uur. Veel regionale en landelijke topschaatsers zullen daar een ereronde rijden voor hun overleden vriend en collega. Een afscheid op het ijs is een uitdrukkelijke wens van de familie van Huisman, die zaterdag in besloten kring wordt gecremeerd.