MCH Westeinde Den Haag verwacht veel drukte eerstehulppost

DEN HAAG - Het MCH Westeinde ziekenhuis in Den Haag verwacht tijdens de jaarwisseling twee keer zoveel slachtoffers bij de spoedeisende hulp dan normaal.
'Vanaf half één wordt het drukker. Je ziet dan de vuurwerkletsels’, vertelt spoedeisende hulp verpleegkundige Nancy Kemmers. ‘Later in de nacht zijn mensen vaak onder invloed en gaan ze vechten’. 

Weddenschap

Vanaf 10.00 uur dinsdagochtend mag er vuurwerk afgestoken worden. ‘We hebben een weddenschap lopen wanneer het eerste vuurwerkslachtoffer komt’, zegt Kemmers. ‘Mijn collega dacht om 11.10 uur, en ik had om 14.00 uur ingeschat’. De vuurwerkslachtoffers worden op een whiteboard geturfd. Er worden er zo’n twintig verwacht.
De meeste verwondingen zijn aan de handen en ogen. Ondanks dat het haar werk is, vindt Kemmers dat nog altijd moeilijk om te zien: ‘Het verschil met andere slachtoffers is dat het bijna altijd om jonge mensen gaat. Hoe moet dat verder, als ze al zo jong een hand of oog moeten missen? Er zijn allerlei beroepen die ze niet meer kunnen uitoefenen bijvoorbeeld. Dat komt dan door zo’n stom rotje.’

'Gebruik geen aansteker'

Hoe steek je veilig vuurwerk af? Vuurwerkspecialist Marcel ’s Gravemade geeft tips: ‘Wat je vooral niet moet doen is een aansteker gebruiken en dicht bij het lontje gaan zitten. Gebruik een aansteeklontje en een veiligheidsbril. Ga tijdens het afsteken nooit boven het vuurwerk staan. Neem vervolgens gepaste afstand. Als je ver genoeg staat kun je het vuurwerk goed zien’.
Mocht het dan toch nog mis gaan, dan raadt de vuurwerkspecialist een emmertje water aan. ‘Zorg dat je water bij de hand hebt. Mocht zo’n vuurwerkcake toch gaan branden, of wat geks doen, dan kun je in ieder geval blussen’, aldus ’s Gravemade.