Instellingen

Scheveningers en Duindorpers claimen winst in vuuroorlog

Brandstapel Scheveningen in de fik
Brandstapel Scheveningen in de fik

DEN HAAG - Zowel Scheveningers als Duindorpers claimen de winst in de strijd om de hoogste brandstapel om middernacht dit jaar.

Waar in andere jaren de ene partij volmondig toegaf te hebben verloren, is dat nu heel anders. Namens de Scheveningse opbouwers stelt Wesley dat zij 'met 213 lagen pallets' ruim hebben gewonnen. De Duindorpers zeggen echter dat op 'hun' Zuiderstrand 223 lagen met pallets zijn neergelegd. Op Facebook gaat inmiddels rond dat de Duindorpers de Scheveningse stapel willen laten onthullen in miniatuurstad Madurodam.

De twee vreugdevuren op het Scheveningse strand groeien in populariteit. De laatste jaren komt er tijdens de jaarwisseling steeds meer publiek naar de brandende stapels kijken. Daarom werden er dit jaar extra dranghekken geplaatst om het publiek op veilige afstand te houden. Omroep SBS verklaarde eerder dinsdagmiddag de Duindorpers tot winnaars. 'Maar', aldus Scheveningse Wesley van het Noorderstrand, 'toen waren wij nog volop aan het bouwen'.

Duindorpers, vorig jaar de zekere winnaars, zetten dit jaar zelfs een kraan in om de hoogste brandstapel te bereiken. De Scheveningse tegenpartij schrok daar niet van. 'Wij hadden dat wel verwacht', aldus Wesley. 'Nadeel daarvan is dat je meer gevoelig bent voor de wind bij het opbouwen. Dus we waren er niet bang door.'

Naar verwachting worden de huizenhoge stapels pallets tegen middernacht in brand gestoken. Dat is live te volgen via deze webcam.