Aantal klachten over vuurwerk in Nederland passeert 75.000

DEN HAAG - Het aantal klachten over vuurwerk is woensdag kort na middernacht boven de 75.000 gestegen. Dat meldt Arno Bonte, één van de initiatiefnemers van de website vuurwerkoverlast.nl.
Om 0.48 uur stond de teller op 75.056, volgens Bonte iets meer dan verleden jaar rond het tijdstip van de jaarwisseling.
Vuurwerkoverlast.nl is een initiatief van 15 lokale GroenLinks-fracties. Er kan tot 4 januari melding van overlast door vuurwerk worden gedaan op de website. Dat leverde vorig jaar ongeveer 80.000 klachten op.
Bonte verwacht dat het totaal dit jaar iets hoger komt te liggen.
Volgens Bonte zit het verschil met vorig jaar niet zozeer in het aantal meldingen, als wel waar ze vandaan komen. 'Je ziet dat uit gemeenten die zich feller inzetten tegen vuurwerkoverlast ook minder meldingen komen. Rotterdam en Den Haag bijvoorbeeld,' aldus het raadslid van GroenLinks in de gemeente Rotterdam. 'Algemeen is er een licht toenemende trend te zien van het aantal meldingen, maar dan hebben we het nog wel over een eerste analyse.'
Uiteindelijk worden na de uiterste meldingsdatum alle klachten beoordeeld en komt er een rapport over de overlast. Dat wordt eind januari aangeboden aan de Tweede Kamer.