Den Haag beleeft jaarwisseling met om 02.00 uur al 54 autobranden

DEN HAAG - De jaarwisseling in de regio Den Haag kenmerkt zich door het in vlammen opgaan van veel auto's. Het aantal daarvan, rond 02.00 uur woensdagochtend, doet denken aan het "slechte" jaar 2011 toen in heel Haaglanden liefst 80 auto's werden vernield door vuurwerk en brandstichting.
Omstreeks 02.00 uur stond in Haaglanden de teller op 54 autobranden op de avond van oudjaar en in de nieuwjaarsnacht. In de nacht van maandag op dinsdag gingen al acht auto's in vlammen op.
Politie Haaglanden zette jarenlang in op het verminderen van het aantal autobranden. Na het redelijk goed verlopen jaar 2012 (dertig in heel Haaglanden) lijkt nu toch weer een kentering in gang gezet. De brandweer moest geregeld in actie komen om autobranden te blussen.
Eenmaal werden brandweerlieden daarbij bedreigd door het gooien van vuurwerk door omstanders, aan De Dreef in Den Haag. Daarbij werden tenminste twee mensen aangehouden wegens belediging en vernieling.
In de regio Gouda was ook sprake van geweld tegen hulpverleners. Hier kregen brandweerlieden glas en stenen naar zich gegooid.
Verder was sprake van veel brandjes en branden, in zowel de regio's Gouda, Duin- en Bollenstreek als Den Haag. Daarbij was wel sprake van schade, maar voor zover bekend geen persoonlijk letsel.