Instellingen

Weet jij dit al? Het wordt het leukste jaar sinds tijden

Van As
Barack Obama
© anp
De CPC-loop

DEN HAAG - Mocht je na alle oliebollen, champagne en knalwerk in een depressie dreigen te raken, kijk dan vooruit! Het jaar 2014 biedt veel kansen. Sterker nog: het wordt een wereldjaar met gemeenteraadsverkiezingen, WK-voetbal, WK-hockey, wereldtoppers in Den Haag en de 40ste CPC-loop.

Niks te somberen dus, vooruit kijken naar leuke dingen die komen gaan. Wonend in de regio van Omroep West kun je daar zelfs veel van gaan meepakken. Voor zover je er niet zelf bij kunt zijn, ook al geen reden voor neerslachtigheid: Omroep West zal bij veel evenementen live verslag doen.

Kans op goud

Om te beginnen worden van 7 tot en met 23 februari in het Russische Sotsji de 22ste Olympische Winterspelen gehouden. Daar doen alleen al uit onze regio vijf schaatsers aan mee: Mark Tuitert (Roelofarendsveen), Bob de Jong (Leimuiden), Margot Boer (Woubrugge), Laurine van Riessen (Leiden) en Annouk van der Weijden (Nieuwveen). Maar ook veel andere sporters zijn van de partij en maken kans op olympisch goud. Omroep West houd je met eigen verslaggevers op de hoogte van de verrichtingen van de regiogenoten en de Nederlanders. De elfde editie van de Paralympische Spelen heeft daarna plaats, van 7 tot en met 16 maart.

Jubileum CPC

Dan is er de kans je sportieve krachten te meten in de 40ste editie van de CPC-loop in Den Haag. Dat kan op 9 maart. Dit sportieve familie-evenement is altijd goed voor de deelname van vele tienduizenden mensen; ook staan er langs de route nog eens vele tienduizenden mensen te kijken. Je kunt deelnemen op allerlei afstanden, hoogtepunt is de halve marathon. Aankomende editie is niet alleen speciaal vanwege het 40-jarig jubileum, maar staat ook in het teken van het Nederlands Kampioenschap op de Halve Marathon.

Kort na de City-Pier-City loop, op 19 maart, staan de gemeenteraadsverkiezingen op het programma. Misschien niet direct iets om uit je dak van te gaan, maar niettemin: het feest der democratie, zoals door sommigen genoemd, biedt wel kansen om je eigen stem uit te brengen. De eerste peiling in Den Haag is al gehouden.

Hallo Obama!

Nog meer goed nieuws over Den Haag: Op 24 en 25 maart wordt er een enorme internationale top gehouden in het Haagse World Forum, dat veel Hagenaars nog gewoon het Congresgebouw noemen. Nu al zijn er honderden mensen bezig met de voorbereidingen van de Nuclear Security Summit, waarbij alle grote wereldleiders de Hofstad zullen bezoeken. Van Barack Obama tot de Chinese president Xi Jinping. Voor de stad heeft de top enorme impact: er komen naar verwachting 58 wereldleiders, 5000 delegatieleden, ongeveer 1000 tv-journalisten en 2000 schrijvende journalisten naar Den Haag. Dat heet goed te zijn voor de economie. En ja: er worden straten afgesloten en er zal overlast zijn. Maar op 1 januari zeuren we daar natuurlijk nog niet over met z'n allen.

Ander vrolijk nieuws voor iedereen in en rond Den Haag (en ver daarbuiten): Het Mauritshuis gaat na een enorme verbouwing in 2014 weer open. Dat is voor wie van kunst houdt fijn nieuws. De opening staat gepland voor 27 juni van dit jaar.

WK Hockey en voetbal

En dan zijn er nog die twee andere topsport-evenementen, die ook door Omroep West worden gevolgd: Het WK-hockey en het WK-voetbal. Het WK hockey heeft plaats in en rondom het Kyocera-stadion van ADO Den Haag. Inmiddels zijn alle deelnemers bekend. Het wereldkampioenschap wordt gehouden van 31 mei tot en met 15 juni, in die laatste week van het toernooi hebben veel scholieren vrij omdat het dan Pinkstervakantie is. Het toernooi brengt de beste hockeyers (m/v) ter wereld in onze regio. Alle reden daar vrolijk van te worden en naar uit te kijken. Omroep West zal live verslag doen van het toernooi, zowel van de wedstrijden als de bijbehorende evenementen.

Dat WK-hockey gaat over in het WK-voetbal waar Nederland op 13 juni begint met een wedstrijd tegen Spanje, niet de minse opponent. Zo'n WK is altijd goed voor wat zweetdruppels, maar bovenal: heerlijk om op de eerste dag van het nieuwe jaar naar vooruit te kijken. De verwachtingen zijn hoog gespannen.

Terugkijken

En nog even terugblikken? Dat kan, ga daarvoor naar onze pagina van het Jaaroverzicht 2013.