Instellingen

Acht blinde ogen, één verwijderd

© ANP

DEN HAAG - Tijdens de nacht van oud en nieuw is bij acht mensen een oog zo beschadigd geraakt door vuurwerk dat het blind is. Bij een slachtoffer is een oog al verwijderd. Of dat ook gebeurt bij de andere slachtoffers, is nog niet duidelijk.

Voor deze jaarwisseling zijn in totaal tot nu toe 46 oogletsels door vuurwerk gemeld, maar dat aantal loopt waarschijnlijk de komende dagen nog op.

Dat meldde het Oogziekenhuis Rotterdam woensdag namens het Nederlands Oogheelkundig Genootschap (NOG). In het Oogziekenhuis zijn in de nacht van dinsdag op woensdag zeker 15 vuurwerkslachtoffers met oogletsel binnengebracht.

Blijvend letsel

Bij eenderde van de slachtoffers zijn de verwondingen zo ernstig dat het letsel blijvend is. Dat wil zeggen dat mensen minder zien of zelfs blind worden. Zeker drie patiënten worden op nieuwjaarsochtend al geopereerd in Rotterdam.

Volgens het NOG is 50 procent van de slachtoffers omstander en werd 50 procent geraakt door zelf afgestoken vuurwerk. Het genootschap pleit voor een verbod op consumentenvuurwerk en zou graag zien dat in de plaats daarvan professionele vuurwerkshows worden georganiseerd. 

In het brandwondencentrum in Beverwijk zijn tijdens de oudejaarsnacht geen mensen opgenomen met brandwonden door vuurwerk. 'Maar dat gebeurt pas als een grote oppervlakte van de huid echt verbrand is', legde een woordvoerster woensdag uit.

In het Rode Kruis Ziekenhuis, waar het brandwondencentrum aan verbonden is, zijn in de nacht van dinsdag op woensdag wel acht vuurwerkslachtoffers behandeld. Twee van hen waren ernstig verwond, een aan een hand en een aan een oog.