Burgemeester Gouda wil zware straffen voor belagers brandweer

GOUDA - Burgemeester Milo Schoenmaker van Gouda rekent op meer arrestaties en een hoge strafeis na de ongeregeldheden van oudejaarsavond en -nacht in de Goudse wijk Kort Haarlem.
De politie pakte al twee Gouwenaars van 18 en 21 op. Zij zouden met tientallen andere jongeren de brandweer hebben bekogeld met zwaar vuurwerk, stenen en glas; toen deze een brand in het clubgebouw van tafeltennisvereniging Ilac wilde blussen. De ME en politiehonden moesten er tot twee toe aan te pas komen, om de orde te herstellen. Het clubhuis aan de F. W. Reitzstraat raakte zwaar beschadigd. 
Schoenmaker gaat er van uit dat de verdachten snel voor de rechter staan. Ook Gouda heeft afgesproken om geweld tegen hulpverleners via supersnelrecht te vervolgen.

Dwangsom

Verder wil de Goudse burgemeester de geweldplegers bij een veroordeling een zogenoemde 'last onder dwangsom' opleggen. De gemeente kan veroordeelden preventief een boete opleggen, die zij meteen na elke overtreding moeten betalen. 'Dit werkt al in andere steden', aldus Schoenmaker. Een andere mogelijke maatregel is een gebiedsverbod voor relschoppers tijdens de volgende jaarwisseling