Instellingen

Bijna 90 gewonden in Hollands Midden tijdens jaarwisseling

Ambulance
Ambulance

DEN HAAG - In de regio Hollands Midden zijn bijna 90 mensen behandeld voor verwondingen door vuurwerk, vechtpartijen of dronkenschap. De brandweer is 235 keer uitgerukt, vooral voor branden in afvalcontainers. Dat laat de veiligheidsregio weten. Politie, brandweer en GGD spreken van een rustig verlopen avond in vergelijking met andere jaren.

Smet op de feestelijke jaarwisseling was volgens de veiligheidsregio een incident in Gouda,waarbij brandweermensen werden bekogeld met flessen, stenen en vuurwerk.  De ME moest worden ingezet. Commandant van Dienst Hans Baardscheer: ´Het is onbegrijpelijk dat dit gebeurt, hulpverleners moeten hun werk ongestoord kunnen doen, ik begrijp dit soort raddraaiers niet´.

Ziekenhuizen

Voor de huisartsenposten en ziekenhuizen is de jaarwisseling niet drukker verlopen dan andere jaren.  De huisartsenpost Midden-Holland, Doktersdienst Duin- en Bollenstreek en Samenwerkende Huisartsendiensten Rijnland hebben respectievelijk 7, 15 en 22 personen behandeld voor letsel die in verband kan worden gebracht met de jaarwisseling.  De ziekenhuizen LUMC, Rijnland en Groene Hart hebben 24, 7 en 13 personen behandeld voor letsel als gevolg van vuurwerk, verkeer, vechtpartij, mishandeling en dronkenschap.

Vuurwerkwinkels beboet

De omgevingsdienst hebben zo’n 40 vuurwerkpunten meerdere keren gecontroleerd tijdens de drie dagen van de vuurwerkverkoop. Vier bedrijven krijgen een dwangsom opgelegd,  tien bedrijven hebben een waarschuwing gekregen en tegen vier bedrijven is procesverbaal opgemaakt.

De overtredingen zijn zogenoemde gedragsovertredingen. Bij twee bedrijven stonden deuren open die dicht moesten zijn en bij twee bedrijven was er vuurwerk opgeslagen in ruimtes waar dit niet was toegestaan.