Instellingen

Jaarwisseling voor de brandweer 'druk maar beheersbaar'

brandweer-algemeen-2
brandweer-algemeen-2

RIJSWIJK - ´Druk maar beheersbaar.´ Zo kenschetst Stephan Wevers, voorzitter van Brandweer Nederland, na een eerste inventarisatie het verloop van de jaarwissling voor de brandweer. In totaal is de brandweer tijdens nieuwjaarsnacht meer dan 3500 keer uitgerukt, in Hollands Midden was dit 235 keer.

In een aantal plaatsen kreeg de brandweer te maken met agressie en geweld, waarbij de politie een paar keer te hulp moest schieten. Zoals in Gouda, waar de ME ingezet moest worden bij een brand in een verenigingsgebouw.

Brandweermensen werden bekogeld met onder meer vuurwerk. ´Onacceptabel´, noemt Wevers dit. Het was niet overal kommer en kwel: in Den Haag kregen brandweerlieden spontaan sympathiebetuigingen en de beste wensen voor het nieuwe jaar, aldus Brandweer Nederland.

Altijd aangifte doen

Brandweerpersoneel krijgt het dringende advies om altijd melding te maken en aangifte te doen van incidenten als belediging, bedreiging en geweld. De brandweer voert een actief beleid om medewerkers die slachtoffer zijn van agressie en geweld te ondersteunen bij het verhalen van de schade op de daders.

Tijdens de nieuwjaarsnacht rukte de brandweer vooral uit voor containerbranden, vreugdevuren, autobranden en andere buitenbrandjes. Wevers sprak daarnaast van een opvallend hoog aantal woningbranden. Daarbij zijn geen slachtoffers gevallen. Wel zijn er een paar huisdieren omgekomen.