Instellingen

'Jaarwisseling was als zomers weekend'

Natte jaarwisseling

DEN HAAG - 'Het was vergelijkbaar met een doorsnee druk zomerweekend', blikt politiewoordvoerder Wim Hoonhout tevreden terug op de jaarwisseling in Den Haag. Het aantal incidenten bleef beperkt. Hij is blij dat ook geweld tegen hulpverleners, een 'waardeloos fenomeen', afneemt.

In Den Haag werden tien mensen aangehouden voor geweld tegen agenten. Dat gebeurde bijvoorbeeld op De Dreef, waar de politie brandweermannen te hulp moest komen. Zij werden bestookt met vuurwerk.

In totaal werden 66 mensen aangehouden in Den Haag. 'Als je kijkt naar het aantal incidenten, is dat te vergelijken met een doorsnee druk zomerweekend', zegt Hoonhout. Wat natuurlijk wel afwijkt van een zomersweekend zijn de vele autobranden in Den Haag.

Strenger straffen

Hoonhout hoopt dat de focus op het geweld tegen hulpverleners ervoor heeft gezorgt dat het minder gebeurt. 'Er is het afgelopen jaar nadrukkelijk aandacht voor gevraagd', zegt hij. 'Korpschef Bouman vroeg dit weekend nog om zwaardere straffen voor mensen die zich tijdens de jaarwisseling misdragen.'

De snelle berechting speelt volgens Hoonhout ook een rol. Wie zich tijdens Oud en Nieuw misdraagt, kan al binnen een paar dagen voor de snelrechter komen. Ook dit keer is daarvoor weer tijd ingeruimd in de agenda van de Haagse rechtbank. Vrijdag zijn de eerste zittingen, mogelijk volgen er maandag nog meer.