Instellingen

Grootste stroopwafel ter wereld uit Gouda in Guinness Book of Records

Grootste stroopwafel
Grootste stroopwafel © Dennis van Duijn / O kijk! Fotografie

GOUDA - De stroopwafel die afgelopen zomer door zeven Gouwenaren werd gebakken, is erkend als grootste wafel ter wereld. Dat heeft Guinness World Records officieel laten weten aan de koekenbakkers.

'We are delighted to confirm that you have successfully achieved a new Guiness World Records title for ’Largest waffle’. We would like to congratulate you on your record-breaking achievement. You are officially amazing.' schrijft de organisatie.

Met een diameter van 247 centimeter en een gewicht van 50 kilo was deze stroopwafel maar liefst 800 keer zo groot als de ‘normale’ Goudse wafel. Jaarlijks ontvangt het Guinness Book of World Records 60.000 vragen van mensen die een record willen vestigen. Een klein percentage van deze aanvragen wordt gehonoreerd.

Wafelijzer van 3.000 kilo

De grootste stroopwafel ter wereld werd op 29 juni gebakken. Voor de recordpoging waren 60 kilo deeg en 15 kilo stroop nodig en een wafelijzer dat maar liefst 3.000 kilo woog. Het bleef tot het laatste moment spannend of het zou gaan lukken om de wafel heel te houden en het record te vestigen. Om in aanmerking te komen voor het Guinnes Book of World Records record moest iedere stap in het proces zorgvuldig worden vastgelegd. Dit werd gedaan onder toeziend oog van notaris J.H.A. Wagener en ruim 8.000 bezoekers.