Instellingen

Nieuwjaarszoen grote ergenis voor vrouwen

still--zoenende-vrouwen-nieuwjaar-2014

DEN HAAG - Het is vooral voor vrouwen de grootste ergenis van het nieuwe jaar: je komt nietsvermoedend op je werk en wordt meteen belaagd door allerlei zoenlustige collega's. Moet je daar op in gaan of kun je ze ook met een welgemeend 'de beste wensen' het bos in sturen? We vroegen het de lezers van de Facebookpagina van Omroep West.

Gelukkig voor zijn vrouwelijke collega's is Eddy heel terughoudend: 'zeker niet op de mond', schrijft hij op Facebook. Maar een hand of drie zoenen vindt hij prima. Jana zegt 'goedemorgen en gelukkig nieuwjaar!' als ze iemand tegenkomt. 'Zoenen zit er bij mij niet in!' Ook Evelyn en Andrina houden het liever bij een hand. Ria en Dorien gaan nog een stap verder. 'Ik krijg met Nieuwjaar spontaan een koortslip', zegt Ria. Dorien suggereert dat je gewoon moet zeggen dat je ziek bent, om van de zoenen af te komen.

Ook op de redactie van Omroep West zijn de vrouwen huiverig voor de mannelijke collega's. Marianne* is haar collega's te snel af: ze roept haar nieuwjaarswensen al bij de deur, op meters afstand. Nét te laat komen, stilletjes aanschuiven bij de redactievergadering en niets zeggen is de tactiek van Krista. Jessica houdt wel van een assertieve man: 'Ik blijf stil op mijn stoel zitten totdat ze mij willen kussen'. Tot nu toe namen drie collega's het initiatief, waaronder één vrouw. 

Tips voor de goede nieuwjaarszoen

De dames van Omroep West hebben wel tips voor als er dan tóch gezoend moet worden. 'Niet te dicht bij de mond', waarschuwt Jessica. 'En pas op met de neuzen, want die knallen zomaar tegen elkaar.' Luchtkusjes zijn niet nodig, maar ook geen volle smak op de wang. 'En zoen vooral ook niet met collega's die je anders toch al niet spreekt. Anders sta je na de zoen met de mond vol tanden', zegt Franka. 

Uit onderzoek van een mondverzorgingsmerk blijkt dat 49 procent van de Nederlanders zich beperkt tot het zoenen van familie en goede vrienden. Vooral vrouwen zoenen alleen met mensen die hen dierbaar zijn. Veertig procent van de ondervraagden ziet het zoenen met Nieuwjaar als een regelrechte verplichting. 

* De namen van Omroep West-medewerkers zijn gefingeerd