Instellingen

Goede voornemens: 'Minder eten, minder roken en meer sporten'

REGIO - Stoppen met roken, zuiniger leven of minder stress: bij een nieuw jaar horen goede voornemens. Een van de wensen die het meest terugkomt tijdens de jaarwisseling is: afvallen. En dat betekent big business voor de sportscholen in onze regio.

Bij sportschool Global Fit in Alphen aan den Rijn verwacht men zo’n 30 nieuwe leden in januari. ‘Het is nu nog niet super druk, maar we verwachten dat het volgende week drukker gaat worden’, aldus fitnessinstructeur Rogier de Jong. ‘Mensen willen deze weken hard gaan trainen en beter op hun voeding letten’.

‘Minder eten, minder roken, en meer sporten’, zegt een vrouw die buikspieroefeningen doet. Bijna alle leden van de sportschool hebben een goed voornemen. ‘Ik wil meer wedstrijden winnen en fitter worden’, roept een jonge gespierde adonis. ‘Er moeten toch minimaal een stuk of twintig oliebollen af’, meent hij. ‘Januari wordt een zware maand.’

Zat na een week

Maar houden alle goede voornemens stand? Volgens Mark Chen, fysiotherapeut bij Global Fit, niet: ‘Veel mensen starten in januari heel fanatiek met sporten, zo’n twee tot vier keer per week. En dan zijn ze het na een week zat’. Toch is iedereen in de sportschool ervan overtuigd dat ze het volhouden: ‘In de zomer tref je mij hier nog’, belooft een man op het cardioapparaat.

Grenzen verleggen

‘Om sporten vol te houden moet je je grenzen verleggen’, legt fysiotherapeut Chen uit. ‘Je moet dingen doen die je niet kunt, dat is wat trainen is. Als ik gewoon lekker sta te cardioën is dat prima. Maar dat is oefenen, maar niet trainen.’