Haagse Pluim voor regisseur Aus Greidanus

DEN HAAG - Regisseur Aus Greidanus heeft de Haagse Pluim 2013 gekregen. De pluim en het bijbehorende geldbedrag van 2500 euro werden donderdagavond tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente aan hem overhandigd door burgemeester Jozias van Aartsen. Greidanus kreeg de onderscheiding voor de 'onnavolgbare wijze' waarop hij Den Haag en Scheveningen op de kaart heeft gezet.
De Haagse Pluim is een onderscheiding voor Hagenaars die zich op een bijzondere wijze inzetten voor de stad. Greidanus krijgt ‘m voor de regie van het naspelen van de landing van koning Willem I, in het kader van 200 jaar koninkrijk. Het spektakel werd op 30 november, exact 200 jaar na dato, nagespeeld op het Scheveningse strand, in het bijzijn van koning Willem Alexander en koningin Máxima. Honderden vrijwilligers deden hieraan mee.
Het was de zesde keer dat Scheveningen de landing naspeelde. En volgens de burgemeester is het mede aan Aus Greidanus te danken dat dat nog niet eerder zo ‘zorgvuldig, zo schilderachtig en met zoveel enthousiaste mensen’ werd gedaan. Van Aartsen: ‘Je hebt wonderen verricht. Maar het grootste wonder was misschien wel dat je de harten won van de doorgaans niet zo toeschietelijke Scheveningers. We hebben met z’n allen – de koning en de koningin incluis – staan gloeien van trots bij die onvergetelijke beelden van het strand met de seinpost, de nettenkar, de visafslag. Van vissers, de visvrouwen, de cavalerie en de kozakken. En natuurlijk van de Franse en Engelse soldaten die elkaar vol vuur te lijf gingen.’

Greidanus boekte ook met de Appel successen

De burgemeester herinnerde er ook aan dat Greidanus als artistiek leider van Toneelgroep de Appel grote successen boekte. Aus Greidanus is erg blij met de Haagse Pluim en draagt hem ook op aan alle vrijwilligers die meededen aan het evenement van 30 november.
Helaas moet de Haagse Pluim nog wel even gereapereerd worden, want hij viel en is toen gebroken en geknakt. 'Ook zonder zijn sokkeltje blijft de pluim de pluim', aldus Greidanus. De Pluim wordt voor hem gelijmd.