Rinus en Riet winnaars van het Kersthuis 2013

DEN HAAG - Donderdagavond is op TV West de ontknoping van het Kersthuis 2013. Juryleden Bep het Medium en presentator Justin Verkijk zijn het unaniem over de winnaar eens. De hoofdprijs gaat naar Rinus Blok en Riet Leenheer uit Den Haag.
Het huis van Rinus en Riet is een opvallende verschijning in de Haagse wijk Oostbroek-Noord. 'Laatst belde een mevrouw aan of ze even binnen mocht kijken', zegt Riet. 'Nou, daar doe ik niet zo moeilijk over, ik zei, meid kom maar even kijken hoor!' Veel mensen gluren even door de ramen naar binnen of maken foto's.
Het huis ziet er sprookjesachtig uit. Hun grootste trots is de gouden kerstboom, daar hangen maar liefst 300 gouden kerstballen in.
Juryrapport
Bep Monfils en Justin Verkijk treden als jury op tijdens de finale. Zij konden kiezen uit de drie huizen die de meeste stemmen hadden gekregen via de poll op de website. De eerste finalist was Gwen van Oosten uit Delft, uit de tweede uitzending kwamen Danielle en Loek Krens als winnaar uit de bus en donderdag 26 december waren dat dus Rinus en Riet.
Bep en Justin prijzen het huis voor de mooie verlichting en de bijzondere kerstboom met 300 ballen. 'Ik had het niet zien aankomen, ik had gedacht dat ik 3e zou worden. Het is een grote verrassing', zegt Rinus. Bij het ontvangst nemen van het kerstpakket en de waardebon van 225 euro van Tuincentrum Hanenburg geeft Rinus aan dat 'er nog best wat ballen bij kunnen'.
Traditie van ondernemer Rinus
Het versieren van het huis is een traditie van Rinus zijn ouders, die deden het altijd zo. Het was elk jaar groot feest in een versierd huis met kinderen, kleinkinderen, nichtjes en neefjes.
Rinus heeft 40 jaar lang een cafetaria en koffiehuis gehad bij de Haagse Markt en die versierde hij ook helemaal over de top. Hij deed dat alleen en ging nachten door. Zelfs aan het plafond hingen de gouden ballen. Tien jaar geleden heeft hij de zaak verkocht en doet Rinus het mede om gezondheidsredenen wat rustiger aan.
Uitzending op TV West
Donderdagavond 2 januari vanaf 18.00 uur (en daarna elk uur in de herhaling) kun je nog kijken naar de finale van het Kersthuis. Hier komen alle deelnemers nog een keer voorbij.