Januari is dé maand om te scheiden

DEN HAAG - Ze hebben nog één keer geprobeerd om het gezellig te maken, maar alle kaarsjes, lichtjes en romantische guirlandes hebben het tij niet weten te keren. Zelfs de lauw geworden champagne heeft het vuur niet opnieuw aangewakkerd. Het echtpaar gaat scheiden.
Vlak na de feestdagen vragen gemiddeld meer mensen een echtscheiding aan dan in andere maanden. Onderzoek uit 2006 in opdracht van de Vereniging van Familierecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS) laat zien dat 61 procent van de advocaten merkt dat de meeste scheidingen worden aangevraagd na de feestdagen en vakanties.
Ook echtscheidingsavocaten en mediators in onze regio doen goede zaken. ‘Grof gezegd verdubbelt het aantal aanvragen ongeveer’, zegt Brenda van Haeften van Holstege Advocatuur en Mediation, in Den Haag. ‘Mensen proberen de Kerst nog door te komen, ze geven het nog één kans, maar dan komen ze erachter dat het echt niet meer gaat’, verklaart ze de toename.

Vervelend om scheiding bekend te maken tijdens kerst

Ook in Zoetermeer, bij Hoens & Souren Keereweer Advocaten, merken de echtsscheidingsspecialisten een toename. ‘Het is zo’n 30 procent drukker dan anders’, zegt Danielle Edelenbosch. De feestdagen zijn inderdaad een soort laatste poging geweest om de relatie te redden, maar mensen vinden het ook vervelend om een scheidingsbeslissing bekend te maken tijdens de Kerst, aan de kinderen bijvoorbeeld’, aldus Edelenbosch.