Instellingen

Nederlandse burgemeesters willen Europees verbod zwaar explosief vuurwerk

DEN HAAG - Als het aan de burgemeesters in Nederland ligt, komt er een Europees verbod voor zwaar explosief vuurwerk. Dat zei Bernt Schneiders, voorzitter van het Genootschap van Burgemeesters vrijdag in het televisieprogramma EenVandaag.

Donderdag zei de burgemeester van Den Haag Jozias van Aartsen tijdens de nieuwjaarsreceptie dat hij strengere regels wil rond vuurwerk. Hij vindt dat de boetes omhoog moeten. Ook vindt Van Aartsen dat mensen pas vanaf 23.00 uur vuurwerk mogen afsteken. Nu is dat nog vanaf 10.00 uur. De burgemeester van Zoetermeer Charlie Aptroot schaarde zich al achter de woorden van Van Aartsen.

De burgemeesters reageren op de gebeurtenissen tijdens de jaarwisseling. Daarbij viel één dode en raakten mensen zwaargewond door zwaar explosief vuurwerk. ‘De grens van het toelaatbare is overschreden’, vindt Schneiders. ‘Ik spreek namens alle burgemeesters, dat er een einde moet komen aan dat illegale zware vuurwerk. Dus als het even kan een Europees verbod daarop. En verder is het onontkoombaar dat er scherper gehandhaafd en gecontroleerd wordt op de import van dat spul.’