Uiteenlopende straffen voor nieuwjaarsgeweld

DEN HAAG - Voor de supersnelrechter in Den Haag zijn acht verdachten veroordeeld, variërend van celstraffen, geldboetes tot taakstraffen. De meeste verdachten moesten vrijdagmiddag aan de politierechter uitleggen waarom zij geweld hadden gebruikt tegen politieagenten tijdens de jaarwisseling.

Door Marcel van den Eng

Vrijwel alle verdachten die terecht stonden zijn in het verleden al eerder met politie en justitie in aanraking geweest. Sommigen waren al iets langer geleden veroordeeld voor bijvoorbeeld woninginbraken, anderen hadden recent nog misstappen gemaakt.
Meest in het oog springend waren twee verdachten die zich tijdens de jaarwisseling misdroegen in Leyenburg in Den Haag. De ME moest in actie komen toen twee groepen jongeren zich in de omgeving van de Driebergenstraat met de Zegveldstraat elkaar met zwaar vuurwerk bestookten. Naar de agenten werden nitraatvuurwerkbommen gegooid.

Smartengeld

De supersnelrechter veroordeelde een 18-jarige Hagenaar tot 180 uur taakstraf voor het werpen van drie nitraatvuurwerkbommen naar agenten. Omdat hij één van de ME'ers met het vuurwerk raakte, moet hij die agent smartengeld betalen. De Hagenaar bleek bij zijn aanhouding ook nog tien van die nitraanvuuwerkbommen bij zich te hebben. Hij moet volgend jaar tijdens Oud en Nieuw thuis blijven. 
Behalve de 18-jarige, moet ook een veertiger uit Engeland de komende jaarwisseling thuis vieren. De Engelsman kwam er daarnaast vanaf met een maand gevangenisstraf. Voor de politierechter zei de verdachte dat hij het stuk vuurwerk van iemand anders in zijn hand gedrukt had gekregen. Daarmee zou hij per ongeluk een politieagent hebben geraakt.

Rotje

Een derde verdachte uit Den Haag kreeg vijf maanden cel voor het gooien van een rotje tegen de schouder van een agent. De advocaat van de Hagenaar hield het erop dat zijn cliënt misschien ietwat onvoorzichtig is geweest met vuurwerk, maar de rechter was onverbiddelijk. De komende twee jaarwisselingen moet ook deze verdachte thuis blijven. Daarnaast moet hij de gedupeerde 500 euro smartengeld betalen.
Bij de supersnelrechter in Den Haag hoorde een Zoetermeerder dat hij twee maanden in de gevangenis moet doorbrengen voor geweld tegen een agent. Bij zijn aanhouding aan de Titus Brandsmahove gaf de man een politieman een trap toen hij op de achterbank van de politiewagen werd gezet. Voor de komende jaarwisseling heeft de veroordeelde huisarrest. Hij moet de agent 250 euro smartegeld betalen voor zijn daad.

Elf kantjes

Een man uit Leiden kreeg van de rechter te horen dat hij vier weken in de cel moet doorbrengen. Hij bedreigde drie agenten op nieuwjaarsdag in de Breestraat in Leiden. Dat gebeurde onder invloed van twee flessen whiskey. De Leidenaar moet de agenten elk 250 euro smartengeld betalen. De verdachten had al een strafblad van elf kantjes voor allerlei inbraken.
Bij de supersnelrechtzittingen veroordeelde de rechtbank verder in andere Oud en Nieuw-zaken mensen tot gevangenisstraffen die opliepen tot vier maanden cel. Ook zij moeten komend Oud en Nieuw verplicht thuis blijven.
Een man die een agent een klap gaf, krijgt een werkstraf van 100 uur. Ook hij moet komend Oud en Nieuw verplicht thuis doorbrengen. Tenslotte kreeg een andere man uit Den Haag 200 euro boete voor vernieling van een ruit. Alle verdachten kunnen nog in beroep gaan.