Instellingen

Recordaantal meldingen vuurwerkoverlast

DEN HAAG - Het meldpunt Vuurwerkoverlast.nl heeft in totaal bijna 90.000 klachten gekregen. Dat is bekendgemaakt bij de sluiting van het meldpunt. Er zijn 7500 meer klachten binnengekomen dan in 2012.

Volgens initiatiefnemer GroenLinks geeft dat aan dat de overlast van vuurwerk fors is toegenomen. De partij had gehoopt op minider klachten, omdat een aantal gemeenten maatregelen heeft genomen tegen vuurwerkoverlast.

Het merendeel van de meldingen van dit jaar gaan over harde knallen door vuurwerkbommen. Verder klaagden mensen over gestreste huisdieren door het vuurwerk. gevaarlijke situaties op straat en over vernieling. Er kwamen ook meldingen binnen over rondslingerend afval, kruitdampen en bedreiging van hulpverleners die in actie komen bij vuurwerkproblemen.

Vuurwerk paar uur afsteken

Vuurwerkoverlast.nl analyseert de klachten en stuurt eind januari een rapport met aanbevelingen naar de Tweede Kamer en naar burgemeesters. Het gaat om die burgemeesters van gemeenten waarin de 15 lokale fracties van GroenLinks actief zijn die de website hebben opgezet. Als het aan de initiatiefnemers ligt, zouden alleen professionals nog vuurwerk mogen afsteken.

GroenLinks denkt dat zo'n plan niet binnen een paar jaar zal lukken. De partij stelt daarom voor om de verkoopperiode van vuurwerk te beperken tot één dag en de afsteektijd tot een paar uur. De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen pleitte daar ook al voor.