Instellingen

ADO Den Haag verliest rechtszaak om Tjaronn Chery

ADO Den Haag-Cercle Brugge, Thibaut Van Acker (l) en Tjaronn Chery (r)
ADO Den Haag-Cercle Brugge, Thibaut Van Acker (l) en Tjaronn Chery (r)

DEN HAAG - ADO Den Haag lijkt de rechtszaak tegen FC Emmen om Tjaronn Chery te verliezen. De arbitragecommissie van de KNVB heeft Emmen in het tussenvonnis in het gelijk gesteld. 'Het definitieve vonnis volgt nog maar ik verwacht dat ze het tussenvonnis doortrekken', zegt ADO-directeur Piet Jansen in een reactie aan Omroep West.

Toen Chery in 2011 van Emmen naar ADO overstapte bedwongen de Drentenaren een doorverkooppercentage van twintig procent af. Afgelopen zomer maakte de aanvaller voor een bedrag van 800.000 euro de overstap naar FC Groningen. Chery wordt eerst voor één seizoen verhuurd door ADO á 400.000 euro, om komende zomer voor 400.000 euro verkocht te worden.

ADO wilde alleen over dat laatste bedrag een transfervergoeding betalen aan Emmen. Na aftrek van allerlei kosten zou er een bedrag van ongeveer 55.000 euro overblijven. Emmen eiste een doorverkooppercentage over de volledige transfersom: circa 180.000 euro. 'Het is spijtig voor ons', concludeert Jansen. ADO Den Haag kan niet in beroep gaan.

Twee zaken

Er speelden twee zaken. De eerste zaak was de hoogte van de transfersom: 400.000 of 800.000 euro. 'Daarin zegt de KNVB dat ADO twintig procent moet betalen over 800.000 euro in plaats van over 400.000 euro', legt Jansen uit. 'De combinatie huur met verplichte koop is toegestaan, maar dan moet wel de percentage over de huur- en verkoopsom berekenen en niet alleen over de verkoopsom.'

Er loopt nog een zaak waar nog geen uitspraak over is gedaan: de transfersom is de verkoopsom min de aankoopsom. Over dat bedrag wil ADO twintig procent betalen. Als dat zo is moet ADO twintig procent betalen over 800.000 euro min 125.000 euro, het bedrag waarvoor Chery naar ADO is gehaald. Emmen wil twintig procent zien over 800.000 euro.