Instellingen

Bewoners zijn wateroverlast door lekke oever de Gouwe zat

Provincie Zuid-Holland verbiedt ontgassen van benzeen in binnenvaart

BOSKOOP - De oever van de Gouwe in Boskoop is sinds de komst van de containerschepen zo lek als een mandje. Bewoners van de Voorkade in Boskoop proberen met waterstofzuigers, beton en andere middelen het water buiten hun huis te houden, maar dat is vrijwel onmogelijk.

De provincie Zuid-Holland erkent dat de kade verzwakt is en constateert dat de kade niet meer aan de veiligheids- en kwaliteitseisen voldoet. Eind dit jaar staat de oever een grote opknapbeurt te wachten.

Golfslag verzwakt de kade

Sinds de komst van het Alpherium in Alphen aan den Rijn zijn er problemen. De containerschepen die maar net door de rivier passen, varen af en aan naar de terminal. De golfslag die daarbij ontstaat, verzwakt de kade. ‘Het water sijpelt zo via de kade door de grond en zoekt het laagste punt op, en dat zijn onze huizen’, vertelt Bert Hermenet. Hij heeft zijn kelder moeten dichtgooien, omdat die steeds volliep met water.

De nieuwe damwanden die eind dit jaar geplaatst zullen worden, maken de bewoners ook wel bang. ‘Er kunnen scheuren in ons 120 jaar oude huis ontstaan’, zegt Bert Hermenet. ‘De trillingen kunnen ook verzakkingen veroorzaken’, vertellen Rien en Jannie van Gemeren, die al jaren kampen met een nat soutterain. ‘De nieuwe wanden zullen door middel van zware trillingen vast worden gezet en dat kan de nodige concequenties hebben.’

Droge muren

Toch zijn de meeste bewoners die aan de Gouwe wonen blij met de plannen van de provincie. Rien en Jannie kunnen niet wachten: ‘Dan worden onze muren ook weer droog en dan ben je van de wateroverlast af. Dus daar kijken we erg naar uit!’