Tekort aan raadsleden dreigt in kleine gemeenten

Stembiljet potlood rood
Stembiljet potlood rood
DEN HAAG - Inwoners van kleine gemeenten staan niet te springen om in de gemeenteraad te gaan. In 85 gemeenten met minder dan 50.000 inwoners is het lastig om kandidaten te vinden. Dat geven griffiers aan in een enquête van Nieuwsuur en de Vereniging van Griffiers.
Bij grote gemeenten speelt het probleem veel minder. Zo is het in slechts vijf gemeenten met meer dan 100.000 inwoners lastig om mensen te vinden die in de gemeenteraad willen. Verder hebben zes gemeenten met 50.000 tot 100.000 inwoners problemen.
Nieuwsuur en de Vereniging van Griffiers hebben voor de enquête 220 gemeentegriffiers gevraagd naar hun indrukken. Van hen zeggen er 65 dat het nu moeilijker is om verkiesbare kandidaten te vinden dan bij de vorige verkiezingen in 2010. Daar staat tegenover dat 113 griffiers vinden dat er geen verschil is. Tien gemeenten vinden zelfs dat het makkelijker is geworden.

Niet meedoen aan verkiezingen

Het mindere animo kan gevolgen hebben voor de lokale partijen. Zo zijn er 20 gemeenten waar partijen die nu in de raad zitten, straks misschien helemaal niet meedoen aan de verkiezingen, omdat ze geen kandidaten kunnen vinden.
Op 19 maart zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Indrukken over de vorige verkiezingen, in 2010, zijn er niet.