Instellingen

Werkonderbrekingen in verpleeghuizen Den Haag en Delft

Een verzorgende begeleidt een oudere man bij het lopen.
Een verzorgende begeleidt een oudere man bij het lopen.

DEN HAAG - Vakbond AbvaKabo FNV houdt dinsdag opnieuw een actiedag in de zorg. Op achttien plaatsen in het land zijn er werkonderbrekingen, onder meer in Den Haag en Delft. Op tientallen andere plaatsen houden zorgmedewerkers een 1-minuutactie.

In Den Haag zullen medewerkers van twee verpleeghuizen van WZH het werk voor anderhalf uur neerleggen. In Delft is een staking van een half uur gepland bij een verpleeghuis van Pieter van Foreest. 'Met deze stakingen willen we de werkgevers waarschuwen', zegt Lilian Marijnissen van AbvaKabo. 'Sinds december voeren we actie en als medewerkers van een verpleeghuis voor een tweede of derde keer meedoen komt er een half uur bij.'

Principe-akkoord

Bij de 1-minuutacties lopen medewerkers van verpleeg-, verzorgingshuizen en thuiszorg even naar buiten om daar met een collega op de foto te gaan. 

Donderdag stemmen de werkgevers over een nieuwe cao voor verpleeg-, verzorgingshuizen en thuiszorg. AbvaKabo FNV en de actievoerders zijn tegen dit principe-akkoord, dat de kleinere bonden en werkgevers hebben gesloten. 'Dit akkoord doet niets aan de hoge werkdruk in de verpleeghuizen, de onzekerheid in roosters en contracten en de koopkrachtdaling. Een loonsverhoging van 1 procent, dekt niet eens de inflatie', aldus Marijnissen. Ook wil de bond een oplossing voor de problemen in de thuiszorg door aanbestedingen.

Opgestapt

Werkgeversvereniging Actiz en drie vakbonden werden het begin december eens over een nieuwe cao, nadat de grootste vakbond, AbvaKabo FNV, het overleg had verlaten. Ook de werkgevers in de thuiszorg, verenigd in BTN, stapten op.