Instellingen

Haagsche Schoolvereniging mag Engelstalig onderwijs uitbreiden

DEN HAAG - De Haagsche Schoolvereeniging (HSV) is één van de twaalf basisscholen in ons land, die mogen beginnen met een proef met volledig tweetalig onderwijs in het Engels. De kinderen krijgen hun lessen dan voor maximaal de helft in het Engels.

Het ministerie van Onderwijs noemt dit een noviteit voor het Nederlandse basisonderwijs. Scholen met een sterke internationale oriëntatie hadden gevraagd om een uitbreiding van het vroeg vreemde talen onderwijs. Er wordt al langer Engelse les gegeven op basisscholen, soms al in de kleuterklassen. Staatssecretaris Sander Dekker werkt aan een wetswijziging, waardoor basisscholen tot 15 procent van de lestijd Engels ook als instructietaal kunnen gebruiken. Ook vakken als biologie, gym, rekenen of geschiedenis worden dan in het Engels gegeven.

Fifty-fifty

De proef op de twaalf basisscholen, waaronder de Haagsche Schoolvereeniging in Den Haag, gaat nog een stap verder. Hier mogen de lessen fifty-fifty worden gegeven: voor de helft in Engels en voor de helft in het Nederlands. Volgend jaar sluiten nog eens acht scholen aan. In 2019 beslist het ministerie of de proef een vervolg krijgt.

De HSV vindt de internationale oriëntatie van jonge leerlingen belangrijk en had zich als een van de eerste basisscholen aangemeld voor de proef.