Sociaal plan valt slecht bij ontslagen gevangenisbewaarders G4S

ZOETERMEER - De werknemers van het particuliere beveiligingsbedrijf G4S Care & Justice Services in Zoetermeer zullen waarschijnlijk niet instemmen met het sociaal plan. Een meerderheid van de vakbondsleden sprak zich maandagavond uit tegen het eindbod van de werkgever.
De vakbonden hadden eerder al aangegeven dat ze niet akkoord zijn met het sociaal plan voor de vierhonderd werknemers die per 1 juli op straat staan. Hun kritiek heeft vooral te maken met de financiële compensatie. Die is onvoldoende. De vakbondsleden mogen zich daarom nu uitspreken over het akkoord.
Maandagavond stemde een meerderheid van de aanwezige vakbondsleden in Zoetermeer tegen het eindbod. Woensdagavond is er meer duidelijkheid, als medewerkers van G4S Care tijdens een tweede bijeenkomst in Ede mogen stemmen.

Massaontslag

De vierhonderd beveiligers die betrokken zijn bij het massaontslag werken in vier verschillende gevangenissen in Nederland. Ruim honderd daarvan werken nu nog in de gevangenis in Alphen aan den Rijn.
Door een bezuinigingsmaatregel van staatssecretaris Teeven worden 19 gevangenissen gesloten en komen 2500 justitiemedewerkers op straat te staan. Ook de diensten van G4S Care en Justice Services en andere externe bedrijven worden niet meer ingehuurd.
De taken die vrijkomen door het verdwijnen van de particuliere beveiligers worden overgenomen door ambtenaren.