Instellingen

Burgemeester Voorschoten wil vuurwerkshow in ruil voor algemeen vuurwerkverbod

VOORSCHOTEN - Burgemeester Jeroen Staatsen van de gemeente Voorschoten pleit voor een algemeen vuurwerkverbod of beperking van de knalperiode. Hij liet dat maandagavond weten tijdens zijn nieuwjaarstoespraak.

In ruil voor het verbod wil Staatsen volgend jaar één grote vuurwerkshow in Voorschoten organiseren. Mocht er geen vuurwerkverbod kunnen komen, dan stelt de burgemeester voor om alleen tussen bijvoorbeeld ’s avonds elf uur en ’s nachts twee uur toestemming te geven om vuurwerk af te steken.

‘En als politici roepen om extra handhaving, zou ik zeggen: geef ons de tools!’, aldus Staatsen. Hij riep in zijn toespraak minister Ivo Opstelten van Justitie op snel met de besluitvorming rond de nieuwe vuurwerkregels te beginnen. Staatsen ergert zich groen en geel hoe een groot aantal mensen de jaarwisseling wil vieren.

Hij vindt het verbazingwekkend dat tijdens oud en nieuw blijkbaar alles mag. ‘Auto’s in brand steken, vuurwerk misbruiken naar hulpverleners, naar mensen op straat en naar dieren’, somde Staatsen op. ‘Wekenlang knallen en bommen, alsof we niet in Nederland maar in een oorlogsgebied wonen.’ De burgemeester vindt dat het tijd is voor concrete actie.